Social

Mizerie și produse expirate în piețele din București, înainte de Paște. Comisarii ANPC au dat amenzi de aproape un milion de lei

schedule 12 apr. 2023, 10:22

Mizerie și produse expirate în piețele din București, înainte de Paște. Comisarii ANPC au dat amenzi de aproape un milion de lei
Foto: ANPC

Cu câteva zile înainte de Paște, comisarii de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au verificat mai multe magazine și piețe din București, din zonele Crângași și Drumul Taberei, unde au găsit mizerie, mucegai și produse expirate. Inspectorii au dat amenzi de aproape un milion de lei. 

Comisarii ANPC au descoperit mizerie și produse expirate în piețele din București, înainte de Paște

Autoritățile au dat amenzi de aproape un milion de peste pentru peste 130 de magazine. De altfel, pentru 25 de operatori economici s-a dispus suspendarea activității până când vor fi remediate toate problemele găsite de inspectori. Un operator economic a fost chiar închis complet temporar. De asemenea, produse în valoare de peste 80.000 de lei au fost oprite de la vânzare. Controalele vor continua și în perioada următoare. 

Comisarii au constatat că se vindeau produse ambalate fără elemente de identificare, ouă fără marcaj, fructe cu modificări organoleptice de aspect şi consistenţă, că marfa era expusă în mod neigienic, produse de patiserie fără a fi acoperite, preparate din carne pentru care operatorul economic nu deţinea autorizaţie sanitar-veterinară, produse de panificaţie fără data limită de consum ori ţinute în navete uzate şi murdare, în apropierea ustensilelor de curăţenie, peşte congelat fără etichete, cu arsuri de gheaţă, preparate culinare finite (ciorbe, piure de cartofi) păstrate la frigider la o temperatură de 3 grade, contrar OMS 976/1998 care prevede că produsele culinare finite se păstrează la o temperatura de +60, jucării fără informaţii pentru siguranţă în limba română sau semnalate în RAPEX, alimente ţinute direct pe paviment sau la temperaturi diferite de cele recomandate, produse alimentare expirate, produse cosmetice care conţin butylphenil metilpropional, conform news.ro.

Printre neregulile constatate s-au numărat și lipsa verificării metrologice, lipsa informațiilor pe produse, lipsa documentelor pentru marfă, vitrine frigorifice neigienizate și chiar acumulări de praf și lichid, culturi de mucegai și insecte moarte, paviment deteriorat, tavan cu infiltrații, cuptoare și ustensile murdare sau neconforme. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 18 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

25 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6687 RON
-0.00620
GBP
GBP: 5.8125 RON
0.00330
HUF
HUF: 1.261 RON
0.00270
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00010
CHF
CHF: 5.1404 RON
-0.01130
Convertor valutar

Rezultat: ---