Produse românești în magazine. Planul Guvernului pentru a pune cât mai multe pe raft
Guvernul pregătește o schemă de sprijin de 50 de milioane de euro pentru industria alimentară. Firmele vor putea cumpăra linii de producție noi, însă vor trebui să suporte 25% din valoarea investiției.
„Să avem în magazine mai multă mâncare produsă în România”, a declarat Marcel Ciolacu.
„Dacă ne-am propus să luptăm cu prețurile, mai multă producție în România înseamnă competiție mai mare și va însemna prețuri scăzute, deci inflația se va diminua”, a spus Radu Oprea, ministrul Economiei.
Importăm tot mai multe produse de morărit, uleiuri și grăsimi
În 2022, am adus în România o cantitate dublă de semințe și fructe oleaginoase comparativ cu 2021. Importurile de grăsimi și uleiuri s-au majorat cu peste 50%, iar cele de produse de morărit au crescut cu aproximativ 50%.
Citește și:
Grupuri pe cărbune, închise pentru banii din PNRR. Ce se întâmplă cu angajații
Bugetarii care vor fi concediați și instituțiile care vor fi desființate conform planului Guvernului
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă anunță tăieri bugetare de 6 miliarde de lei
Până în toamna anului 2024, va fi în derulare şi un program de garanţii de stat, prin care 50 de miliarde de euro vor ajunge în producţia locală. O companie va putea accesa de la o bancă un credit pentru investiții, iar statul va garanta pentru el.
13,2 miliarde de euro cheltuite pe alimente din străinătate, în 2022
Anul trecut am cheltuit 13,2 miliarde de euro pe alimente din străinătate. Exporturile au fost în valoare de doar 11,9 miliarde de euro. Așadar, România reușește să satisfacă nevoia internă a consumatorilor de carne, fructe și lactate în mică măsură. În 2022, deficitul comercial cu produse agroalimentare a crescut cu 117% față de 2021.