Politic

Guvernul Ciolacu, nume noi și controversate. Vicepremierul Marian Neacșu, condamnat definitiv în 2016/Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, conflict de interese

schedule 16 iun. 2023, 10:26

Nici bine nu au ajuns în birourile lor, că unii miniștri din Guvernul Ciolacu au fost luați la ochi de opoziție, fiind acuzați că au avut probleme cu legea, cu CV-ul sau că nu stăpânesc domeniul pe care îl vor conduce. Printre cei controversați se numără Marian Neacșu, vicepremier, condamnat definitiv în 2016 și mâna dreaptă a lui Liviu Dragnea sau Sebastian Burduja, ministru al Energiei, care are de gestionat un posibil conflict de interese. Pe listă este și Luminița Odobescu, noul ministru de Externe, care are o avere impresionantă, sau Florin Barbu, actualul ministru al Agriculturii, fost inspector, șef de serviciu și director în Primăria Slatina în timpul mandatului lui Darius Vâlcov, dat în urmărire internațională.

Nume noi și controversate în Guvernul Ciolacu

Marian Neacșu, noul vicepremier, e fost baron PSD de Ialomița și unul dintre cei mai puternici lideri ai partidului. Cândva a fost mâna dreaptă a lui Lidiu Dragnea. Legătura lor s-a încheiat în 2018, când a semnat o scrisoare în care îi cerea fostului șef PSD să facă un pas în spate de la conducerea partidului, fapt care l-a costat excluderea din PSD. 

În 2016 a fost condamnat definitiv de Înalta Curte la șase luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, pentru că își angajase ilegal fiica la biroul său de parlamentar. 

Și asupra lui Florin Barbu, noul ministru al Agriculturii, planează multe controverse. A fost inspector, șef de serviciu și director în Primăria Slatina în timpul mandatului lui Darius Vâlcov. 

„Mă recomandă...am 15 ani de administrație”, a spus Florin Barbu, ministrul Agriculturii, în comisia de agricultură. 
„Vocea și talentul”, a comentat George Simion.

Sebastian Burduja, noul ministru al Energiei, este, de asemenea, sub lupă, căci are de gestionat un conflict de interese. Tatăl său e administrator la Alro, cel mai mare producător de aluminiu din România, o companie controlată de un oligarh rus. 

Averile noilor miniștri 

Sebastian Burduja, ministru al Energiei, are un apartament în București, unul în Constanța și o casă în SUA. 

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, este, fără dubii, cel mai bogat ministru din noul Executiv. Deține patru terenuri, două apartamente în București și Voluntari și o casă în Râșnov, iar în conturi are peste jumătate de milion de euro. La audieri a fost acuzat că s-a plimbat pe banii statului. 

„Două luni ați fost în concedii de lux. Între care Cuba, de unde ați spus că veniți cu un medicament minune. Ați fost în Caraibe, în Elveția”, l-a atacat Emanuel Ungureanu, USR.
„Aceste deplasări au fost deplasări obligatorii. Eu mă duc să reprezint țara, nu mă duc în plimbare sau în concediu”, a spus Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, în replică. 

Bogată este și Luminița Odobescu, noul ministru de Externe, care are cinci case și peste două sute de mii de euro în conturi. 

Alina Gorghiu, noul ministru de Justiție, se laudă cu două imobile și cu bijuterii de peste 80.000 de euro, care însă sunt trecute pe numele soțului. Controversat este însă CV-ul ei. A urmat Facultatea de Drept a Universității Creștine Dimitrie Cantemir, o instituție privată, implicată în multe scandaluri. Şi a obţinut şi un master în drept la așa numita „fabrică de diplome" Hyperion. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---