Noile taxe și impozite, constituționale
CCR a hotărât că pachetul de măsuri fiscale pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament nu încalcă legea fundamentală, așa cum a reclamat Opoziția.
Imediat ce presedintele Klaus Iohannis va promulga pachetul de măsuri fiscale, băncile din România vor fi obligate să plătească o taxă de 2% din cifra de afaceri care se adaugă la impozitul de 16% pe profit.
Totodată, în cazul marilor companii, al multinaționalelor, și acestea vor fi obligate să plătească o taxă minimă de 1% din cifra de afaceri. Este vorba numai de acele companii care au o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro.
În ceea ce privește firmele mici, se va introduce un prag nou de 60.000 de euro. Acest lucru înseamnă că microintreprinderile din ţara noastră care realizează venituri de sub 60.000 de euro sau de până la 60.000 de euro vor plăti o taxă de 1% din cifra de afaceri, iar cele care depăşesc acest prag vor plăti o taxă de 3% din cifra de afaceri.
Citește și:
Viața, mai scumpă de la anul: un milion de români ar putea avea salarii mai mici din octombrie
Încep negocierile pentru noile măsuri fiscale. Ce taxe mărește Guvernul de la 1 septembrie
Klaus Iohannis a promulgat noile taxe și impozite. Principalele modificări fiscale
Vorbim în acelaşi timp şi de eliminarea facilităţilor fiscale de care se bucură în prezent 1 milion de angajaţi din România. Este vorba de angajaţi din agricultură, din construcţii şi din industria alimentară. Aceștia vor fi obligați să plătească contribuția la Sănătate de care acum sunt scutiți.
De asemenea, angajații din IT vor trebui să plătească un impozit minim de 10% pe venit, dar numai în cazul celor care au venituri de peste 10.000 de lei.
Luna trecută, atunci când Guvernul Ciolacu şi-a asumat răspunderea în Parlament pentru pachetul de măsuri fiscal bugetare, Consiliul Economic şi Social a criticat taxele și impozitele adoptate de Coaliție.
Instituția a transmis că prin acest pachet Executivul va colecta 100 de miliarde de lei din mediul privat, în timp ce statul își va reduce cheltuielile cu doar 16 miliarde de lei.