Social Economic

Boloș, despre măsurile fiscale: „Avem probleme cu fondurile europene. Riscăm să pierdem 75 de miliarde de euro”

schedule 25 sept. 2023, 08:09

Boloș, despre măsurile fiscale: „Avem probleme cu fondurile europene. Riscăm să pierdem 75 de miliarde de euro”
ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat că pachetul de măsuri fiscale trebuie discutat în spaţiul public deoarece există probleme cu deficitul şi fondurile europene.

Boloș, despre măsurile fiscale adoptate de Guvern

„Proiectul de lege a fost discutat într-o primă lectură, în Guvern, tocmai în ideea aceasta ca toţi membrii Guvernului să ia la cunoştinţă şi apoi să avizeze proiectul, conform procedurilor legale. Sigur, proiectul de lege, până în momentul în care se aprobă de către Guvern, poate fi adăugat şi pot fi aduse aceste modificări dar toate acestea trebuie făcute cu respectarea procedurilor legale şi respectarea tuturor observaţiilor şi a avizelor ministerelor de linie”, a spus ministrul Finanțelor.

Boloş a menționat că „deciziile au fost luate în coaliţia de guvernare, pentru că la mijloc este vorba despre o decizie politică şi despre un cost politic pe care Guvernul trebuie să şi-l asume”.

„Noi, la Ministerul de Finanţe, nu am făcut decât să integrăm aceste măsuri din punct de vedere tehnic, respectiv să le asigurăm aplicativitatea”, a mai spus Boloş.

Legat de afirmaţia premierului Marcel Ciolacu, potrivit căreia acesta nu este de acord cu anumite măsuri prezentate oficial, Marcel Boloş a spus:

„Dumnealui are ultimul cuvânt şi (..) când se va aproba în Guvern în forma în care va fi trimis Parlamentului pentru asumarea răspunderii guvernamentale, până la acel moment proiect de lege, potrivit procedurilor pe care le avem îi pot fi aduse aceste modificări. Acum depinde şi care e conţinutul acestor modificări şi ce anume este discutabil în măsurile care sunt destul de complexe”, a arătat el.

România riscă să piardă fondurile europene

Ministrul Finanțelor a mai precizat că acest pachet de măsuri trebuie discutat deoarece există probleme legate de deficitul bugetar și de fondurile europene. România riscă să piardă aceste fonduri europene.

„Acest proiect de lege nu l-am discutat şi nu s-a discutat în spaţiul public doar ca să ne aflăm în treabă, este necesar pentru că avem problema aceasta cu deficitul bugetar şi cu fondurile europene şi riscul de suspendare a fondurilor europene. Noi pentru aceasta încercăm să luptăm, să nu compromitem dezvoltarea şi modernizarea României pe termen lung. la mijloc sunt 75 de miliarde de euro care pot fi suspendate în orice clipă dacă avem această problemă a deficitului bugetar”, a subliniat Marcel Boloş.

În ceea ce privește măsurile la care nu se poate renunţa sub nicio formă, ministrul Finanţelor a subliniat că sunt trei paliere. Unul dintre acestea se referă la reducerea de cheltuieli publice, al doilea la combaterea evaziunii fiscale şi ultimul la măsurile fiscal-bugetare.

„Nu am lăsat totul pe umerii contribuabililor, dar nici nu putem să tolerăm zonele de optimizare fiscale sau să tolerăm la neşfârşit dezechilibrele bugetare care se manifestă în marile sisteme publice. Uitaţi-vă ce este la fondul de sănătate, unde 1,2 milioane de asiguraţi nu plătesc contribuţia la asigurările de sănătate. Unde în lumea aceasta un asigurat sau un angajat nu plăteşte pensie sau asigurarea de sănătate. Acestea sunt lucruri elementare, de bun simţ şi noi avem în continuare această problemă cu marile sisteme publice”, a mai declarat Boloş.

SONDAJ

Ați primit primă de Crăciun de la angajator?

Da: 2 voturi
Nu: 10 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

12 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9677 RON
0.00020
USD
USD: 4.6059 RON
0.00810
GBP
GBP: 5.7949 RON
0.00800
HUF
HUF: 1.2995 RON
0.00550
BGN
BGN: 2.5399 RON
0.00010
CHF
CHF: 5.2613 RON
0.01560
Convertor valutar

Rezultat: ---