Politic

Amenințări cu demisie și alegeri anticipate, în coaliție. Nicolae Ciucă: „Nu se pune problema”

schedule 09 aug. 2023, 10:31

Amenințări cu demisie și alegeri anticipate, în coaliție. Nicolae Ciucă: „Nu se pune problema”
Foto: ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO

Sunt tensiuni majore în coaliția de guvernare, după ce premierul Marcel Ciolacu a amenințat cu demisia și alegeri anticipate, dacă liberalii nu sunt de acord cu măsurile de austeritate propuse de social-democrați pentru mediul privat. Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat ferm că „nu se pune problema” pentru astfel de „mișcări”.

Marcel Ciolacu amenință cu demisia și alegeri anticipate. Răspunsul lui Nicolae Ciucă

Cei de la PNL consideră socialiste măsurile dorite de social-democrați și spun că încalcă toate principiile liberalismului. Drept urmare, la nivel declarativ, pentru moment, au venit cu un ultimatum în fața partenerilor de coaliție.

Declară că sunt dispuși să meargă și ei la alegeri anticipate, în cazul în care cei din PSD forțează adoptarea măsurilor fiscale. Președintele PNL, Nicolae Ciucă, speră ca Marcel Ciolacu să revină la gânduri mai bune.

„Ne-am străduit atât de mult timp să asigurăm stabilitate, ne-am străduit să asigurăm trecerea țării prin aceste momente dificile, ca acum, când este nevoie mai mult ca oricând de stabilitate politică, de stabilitate economică să discutăm de astfel de chestiuni?
Deci nu se pune problema. Eu sunt convins că premierul Marcel Ciolacu, așa cum îl cunosc, nu cedează la un astfel de moment”, a declarat Nicolae Ciucă, președintele PNL. 

Ciolacu amenință PNL cu demisia, dacă PNL nu acceptă creșterea de taxe din pachetul fiscal-bugetar

Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, le-a transmis liberalilor care critică măsurile fiscale ce presupun inclusiv unele creșteri de taxe pentru mediul privat că își va da demisia, iar PNL poate prelua guvernarea singur sau cu USR.

„Nu m-a înjurat nimeni. Eu mi-aș dori să mă critice direct. Eu spun ca și președintele Nicolae Ciucă, și la PSD mai sunt oameni care mai comentează. Marea majoritate înțeleg cât de importantă este stabilitatea politică și cât de important e să depășim acest moment, care nu este catastrofal.
Noi avem și vom avea creștere economică. România nu intră în recesiune, dar are un moment de depășit în ceea ce privește deficitul. Sunt ferm convins că îl vom depăși (...) Eu mi-am pus mandatul pe masă. Și să revină ei, să conducă singuri sau cu USR”, a declarat Marcel Ciolacu, luni seara, la Aleph News.
„Cred că marea majoritate din PSD și PNL înțeleg situația. Nu le aduce niciun vot în plus, cum nici PSD nu îi aduce niciun vot când vorbește PNL de rău, nici PNL nu îi aduce niciun vot în plus când vorbește de PSD. Unii sunt de stânga, unii sunt de dreapta”, a completat Ciolacu.

Premierul a afirmat că în prezent coaliţia PSD-PNL este singura alianță stabilă. „Dacă nu se înțeleg aceste lucruri, eu îmi pun mandatul pe masă și ne întoarcem la români. Am și eu răbdarea mea, cum e și corect. Sunt un om foarte răbdător, foarte echilibrat”, a completat liderul de la Palatul Victoria.

Deficit de peste 6% fără măsuri

„România va ajunge la un deficit mai mare decât deficitul de anul trecut, de peste 6,2% dacă România nu ia măsuri. Automat va duce la blocarea fondurilor europene, la costuri mult mai mari de împrumut pentru acoperirea deficitului și, cum e și normal, va duce mult mai devreme decât alegerile din 2024, la instabilitate politică”, a mai spus Ciolacu.

„Am avut discuții cu Comisia, e normal să le am. România are asumat 4,4% deficit din PIB. Se va discuta. România suportă 6,2% în acest moment și încă suportă plățile care acoperă împrumurile făcute de aproape 50% din PIB – datoria publică.

România poate să facă și 4,4, dar este «operație reușită, pacientul mort». În acest moment nu e nimic hotărât cu Comisia că s-a schimbat ținta de deficit. E posibil să renegociem cu Comisia. Acel 4,4 se va vedea în rectificarea bugetară. Va arăta cu ce deficit te vei închide”, a declarat premierul.

De asemenea, Ciolacu i-a luat apărarea lui Câciu, fost ministru al Finanțelor. „În legea bugetului pe 2023 s-a estimat o creștere a veniturilor la buget cu 14% față de anul trecut, dar creșterea e de doar 11% pentru că au scăzut consumul și producția industrială. Acest lucruri, din punctul meu de vedere, puteau fi anticipate și mai bine gândite. Să nu credeți că bugetul consolidat al României îl gândește doar ministrul (n.r. Adrian Câciu). Nu caut vinovat”, a mai punctat șeful PSD.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---