Social

Protest la Finanțe. Manifestanții ameninţă că blochează salariile bugetarilor: în minister, venitul mediu e 6.000 de lei, iar șefii au și aproape 17.000 de lei

schedule 11 aug. 2023, 07:41

Protest la Finanțe. Manifestanții ameninţă că blochează salariile bugetarilor: în minister, venitul mediu e 6.000 de lei, iar șefii au și aproape 17.000 de lei
Foto: Blocul National Sindical/Facebook

Un protest spontan al angajaților din Ministerul Finanțelor a izbucnit joi chiar în sediul instituției. Angajații din Ministerul Finanțelor protestează împotriva prevederilor din proiectul de ordonanță de urgență privitor la reforma bugetarilor. Oamenii sunt revoltați că ar urma să piardă bani, tichete de vacanță și funcții de conducere. Astăzi, vor fi proteste și la Trezorerie, ceea ce înseamnă că plata salariilor bugetarilor ar putea fi blocată până miercuri. 

Protestatarii de la Finanțe amenință că blochează salariile bugetarilor

Mii de angajați au ieșit din birouri și refuză să muncească, nefiind de acord cu ordonanța scrisă chiar la Finanțe, care prevede tăieri salariale și restructurări la stat.

„Vrem salarii!”, strigă protestatarii. „Atenţionăm Guvernul că e posibil să intre într-un blocaj financiar foarte puternic”, spune Vasile Marica, liderul sindicatului Sed Lex. 

Ironic este că angajații din instituția care scrie ordonanța pentru tăieri au ieșit la protest, nemulțumiți de planul de austeritate.

Sindicatul susține că veniturile angajaților vor scădea cu 700 de lei lunar după reformă. Mai mult, măsurile vor duce și la desființarea unor locuri de muncă. Bugetarii nu vor mai primi vouchere de vacanță și nici îndemnizații de hrană, în cazul în care salariul lor depășește 6.000 de lei net. 

Ce nemulțumiri au protestatarii

„A venit acum bomboana de pe colivă cu această ordonanță. Reorganizarea ce ar însemna? Desfiiinţarea birourilor. Dânşii cum vor să facă e cam aşa, cumulăm două funcţii şef birou şi şeful decide cine rămâne. Vom câştiga în instanţă”, declară Vasile Marica, liderul sindicatului Sed Lex.

După aproximativ două ore de scandări pe holurile de la Finanțe, ministrul a ieșit să discute cu angajații. O directoare și-a dat demisia chiar în fața lui Boloș, spunându-i că preferă să vândă ziare decât să mai lucreze după tăieri. Ministrul i-a sugerat, însă, să aștepte varianta finală a textului ordonanței. 

Salariile de la Ministerul Finanțelor

La Finanțe, salariul mediu lunar este de 6.000 de lei, însă poate ajunge și la 17.000 de lei pentru directorii generali și șefii de servicii. Proiectul va fi aprobat într-o lună, iar măsurile vor intra în vigoare din octombrie. Sidicaliștii spun că manifestanții se vor extinde în toată țara din data de 22 august. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---