Social

Vameșii din România intră în grevă japoneză de miercuri. „Oamenii tremură, la propriu, în birouri!”

schedule 18 dec. 2023, 13:12

Vameșii din România intră în grevă japoneză de miercuri. „Oamenii tremură, la propriu, în birouri!”
Antena 3/Youtube

Angajații din cadrul Autorității Vamale Române vor intra în grevă japoneză începând de miercuri. Aceștia vor purta banderole de culoare albă pe tot parcursul protestului.

Grevă japoneză în rândul vameșilor români

Membrii Sindicatului Național Meridian vor intra în grevă japoneză începând de miercuri. Sindicatul îi reprezintă pe aproximativ o treime dintre angajații Autorității Vamale Române.

Cei care vor proteste sunt lucrători ai birourilor vamale de frontieră și de interior, ai Direcțiilor regionale vamale și ai aparatului central din cadrul Autorității Vamale Române. Cu toții sunt nemulțumiți de indiferența conducerii și de ignoranța de care se dă dovadă în adresa lor.

Manifestanții vor purta banderole de culoare albă pe parcursul întregului protest. Nemulțumirile angajaților se referă la condițiile de muncă și la neacordarea unor drepturi salariale.

Voinea Negoiță, președintele Sindicatului Național Meridian, a declarat că oamenii au niște condiții de muncă deplorabile din toate punctele de vedere. Clădirile sunt degradate, neîncălzite, iar mulți angajați sunt nevoiți să își cumpere echipamentul pentru muncă din propriii bani.

"În ceea ce privește condițiile de muncă, acestea sunt sub orice critică. Clădirile in care angajații își desfășoară activitatea sunt într-o stare avansată de degradare, din cauza faptului ca nu au fost alocate, de-a lungul anilor, fondurile necesare.
În acest moment, sunt angajați care tremură, la propriu, atât în birouri, pentru că nu este asigurată încălzirea acestora - așa cum se întâmplă la Craiova, Tulcea, Vrancea - cât și la frontiera, pentru că, de mai mult de zece ani, nu a fost asigurată uniforma de lucru.
(...) Unele unități ar trebui închise, daca angajații nu si-ar cumpăra din banii lor cele necesare activităților zilnice", a declarat Voinea Negoiță, președintele organizației sindicale.

Pe lângă toate acestea, liderul organizației a menționat că deși muncesc în aceleași condiții cu alte categorii de personal, vameșii sunt discriminați și nu beneficiază de drepturi egale sau de plata zilelor de sărbătoare legală sau de sâmbătă și duminică în care lucrează.

"Urmare a faptului ca limita răbdării angajaților a ajuns la un nivel critic, are loc în prezent o consultare în rândul membrilor de sindicat cu privire la declanșarea altor forme de protest, acțiunea organizată acum reprezentând doar o primă etapă", a avertizat liderul sindical.

Negoiță susține că angajații nu mai pot îndura batjocura statului și condițiile nesatisfăcătoare de muncă, drept pentru care au ales să își ceară drepturile.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---