Social

Protest la Ministerul de Finanţe. Ce îi nemulțumește pe sindicaliști

schedule 10 aug. 2023, 18:01

Protest la Ministerul de Finanţe. Ce îi nemulțumește pe sindicaliști
Antena 3/Youtube

Un protest spontan a izbucnit la Ministerul de Finanţe. Zeci de angajaţi au pe holuri şi au anunțat că nu mai vor să muncească. Aceștia nu sunt de acord cu ordonanţa Guvernului, care a fost redactată chiar de Ministerul Finanţelor.

Protest în Ministerul Finanțelor. Angajații nu mai vor să muncească

Un protest a izbucnit la Ministerul Finanțelor din cauza Ordonanței pe care Guvernul planifică să o adopte. Angajaţii atenționează ca din 22 august vor bloca ANAF-urile, vor bloca vămile şi Direcţiile Antifraudă.

Zeci de angajați ai Ministerului Finanțelor au ieșit din cabinele lor și au anunțat că nu vor să mai muncească, protestând astfel împotriva prevederilor din proiectul de ordonanță de urgență privitor la reforma bugetarilor.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, și premierul Marcel Ciolacu au prezentat săptămâna trecută informațiile complete din proiectul de OUG.

Această Ordonanță presupune desființarea posturilor vacante din administrație, scăderea numărului de șefi, tăierea voucherelor de vacanță pentru bugetarii cu venituri brute peste 10.000 de lei lunar și alte reduceri de costuri.

Comunicatul sindicatului Sed Lex

„Declansam protestele la nivel national

Azi, 10 august 2023, la Ministerul Finanțelor a avut loc ședința Consiliului Național al Federației Naționale a Sindicatelor din Finanțe convocat de urgență în urma apariției proiectului Ordonanței de urgență privind reducerea cheltuielilor bugetare, care conține prevederi referitoare la:

  • Plafonarea sporului de conditii vatamatoare la 1000 de lei
  • Indemnizatia de hrana nu se mai acorda celor cu venitul brut peste 10.000 lei
  • Voucherele de vacanta nu se mai acorda celor cu venitul brut peste 10.000 lei
  • Anularea posturilor vacante
  • Desfiintarea biroului si functiei de sef birou

Normative personal: 10 functii de executie pt serviciu, 20 functii de executie pt directie, 40 functii de executie pt directie generala

Ultima forma prevede posibilitatea conducatorului institutiei sa decida daca ofera o functie de executie sefului de birou/serviciu a carui functie se desfiinteaza. Daca ofera o functie si nu exista una vacanta, toti cei care ocupa o functie de executie in structura vor intra la concurs, structura urmand sa se diminueze cu minim un post.

Liderii sindicatelor județene membre, prezenți la ședința Consiliului Național, au hotărât să respingem în totalitate acest proiect, care dacă ar fi aprobat în forma actuală, ar duce la diminuarea veniturilor cu 700 de lei (pe medie) și la pierderea locurilor de muncă.

Această solicitare se adaugă celorlalte 2 revendicări specifice, respectiv:

- Egalizarea salariilor la nivelul maxim în plată pe fiecare funcție, grad profesional și gradație în cadul sistemului fiscal

- Introducerea în noua lege a salarizării a familiei ocupaționale ”finanțe” și a unei grile de salarizare corespunzătoare complexității activității desfășurate

Pentru susținerea acestor revendicări s-a hotărât declanșarea acțiunilor de protest la nivel national, astfel:

- În data de 22 august 2023, între orele 8,30-10,30, protest cu încetarea lucrului, în fața tuturor sediilor instituțiilor din cadrul sistemului fiscal: DGRFP, AJFP, Direcții/birouri vamale, direcții antifraudă.

- Concomitent cu protestele din teritoriu, in data de 22 august 2023, intre orele 8,30-10,30, va fi organizat un protest în fața sediului Ministerului Finanțelor, la care fiecare sindicat județean va trimite un număr de minim 10 reprezentanți

- Protestele vor continua din data de 24 august 2023, în funcție de evoluția eventualelor discuții cu reprezentanții Guvernului și de dorința membrilor și nemembrilor de sindicat în ceea ce privește soluționarea revendicărilor noastre legitime.

La întâlnirea de azi au participat și colegi din cadrul Ministerului Finanțelor, nemulțumiți de preconizatele măsuri, care și-au exprimat sprijinul, chiar dacă nu sunt membri de sindicat.

Este un moment crucial pentru noi, asemănător celui din 2010, care a fost o reușită datorită solidarizării tuturor angajaților din sistemul fiscal.

Nu mai este vorba despre sindicat, este vorba de venitul și locul de muncă al fiecaruia dintre noi precum și de poziția pe care o merităm în viitoarea lege a salarizării.”

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---