Social

Azi, protest la Ministerul Sănătății. Ce vor sindicaliștii din Sănătate pentru a nu intra în grevă

schedule 23 mai 2023, 09:03

Azi, protest la Ministerul Sănătății. Ce vor sindicaliștii din Sănătate pentru a nu intra în grevă
Foto: B1/Youtube

Nu doar profesorii sunt nemulțumiți, ci și sindicaliștii din Educație, care au anunțat că vor protesta, timp de două ore, azi, în fața Ministerului Sănătății. Ei amenință cu greva, dacă nu li se vor mări salariile și norma de hrană. 

Sindicaliștii din Sănătate protestează azi la Ministerul Sănătății

Federaţia Sanitas susține că va declanșa grevă dacă angajaților din sistem nu le vor fi mărite salariile și norma de hrană, cereri pe care le-au avut încă din luna februarie. Mai mult, sindicaliștii cer și deblocarea posturilor din sistemul de Sănătate.  Totodată, ei strâng semnături de la membrii de sindicat pentru declanșarea grevei generale. 

„Considerăm că un Guvern care tratează cu indiferență cele două sisteme vitale ale unei națiuni – Sănătatea și Învățământul – este un Guvern care trebuie urgent să își revizuiască politicile sau să plece”, au transmis reprezentanţii Federaţiei Sanitas. 

Grevă de avertisment și grevă generală 

După greva din școli, ar urma o grevă generală și în spitale. Conform calendarului protestelor, se anunță o grevă de avertisment pe 1 iunie, urmată de o grevă generală pe 8 iunie. 

„Aceste două sisteme sunt pilonii de dezvoltare și supraviețuire ai unui popor, iar lucrătorii care își dedică acestora activitatea profesională trebuie să fie tratați corect și remunerați corespunzător importanței muncii pe care o depun!
Personalul didactic și nedidactic din toate instituțiile de învățământ, care au menirea de a ne educa copiii și de a modela viitorul societății românești au dreptul de a se simți în siguranță la locurile lor de muncă, din toate punctele de vedere: fizic, moral și financiar! Pentru acest deziderat au fost nevoiți astăzi să intre în Grevă generală!”, au mai scris reprezentanții Sanitas. 

Revendicările medicilor

  • Creșterea veniturilor angajaților din Sănătate;
  • Raportarea sporurilor de muncă la salariul de bază pentru personalul auxiliar;
  • Plata gărzilor medicilor la salariu de bază. Acum un medic ia pe ora de gardă 30 sau 40 de lei, depinde dacă e specialist sau primar;
  • Deblocarea posturilor din sistemul sanitar Creșterea ponderii cheltuielilor din Sănătate la nivelul mediei UE. Acum alocăm 6% din PIB, media UE e 8%. Alocăm pe cap de locuitor 580 de euro, iar media UE pe cap de locuitor e aproape 3.000 de euro.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9763 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6386 RON
0.01810
GBP
GBP: 5.8067 RON
-0.01890
HUF
HUF: 1.2671 RON
-0.00220
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.0843 RON
0.00950
Convertor valutar

Rezultat: ---