Angajații din Sănătate, grevă japoneză pe termen nelimitat. Sindicaliștii protestează azi în București
Astăzi va avea loc un protest, urmat de un marș pe străzile din București, pornind din Piaţa Victoriei spre Piaţa Constituţiei. Sindicaliştii din Galaţi au plecat deja în această dimineaţă spre Bucureşti şi spun că dacă nu primesc ceea ce îşi doresc, vor protesta până vor ajunge la greva generală.
Revendicările sindicaliștilor din Sănătate
„Federaţia Solidaritatea Sanitară consideră că soluţia la reducerea gradului de nemulţumire a angajaţilor din sănătate o constituie refacerea încrederii acestora în angajamentele asumate de politicieni atât în cadrul legii salarizării cât şi în cadrul negocierilor purtate cu organizaţiile sindicale reprezentative.
Citește și:
Grevă japoneză în Ministerul Finanţelor, ANAF, vămi și trezorerii. Ce nemulțumiri au angajații
Sindicaliștii SANITAS intră în grevă japoneză
Încep protestele în Sănătate. Lucrătorii cer demisia lui Marius Budăi
În acest sens, politicienii trebuie să înţeleagă că angajaţii din Sănătate nu pot avea încredere în rezolvarea inechităţilor salariale prin noua lege a salarizării până când nu le sunt acordate toate drepturile din actuala lege a salarizării (legea nr. 153/2017), exact aşa cum sunt prevăzute. În consecinţă, solicităm anularea de urgenţă a tuturor prevederilor diferitelor ordonanţe de urgenţă care au suspendat drepturile prevăzute în legea salarizării şi acordare acestor drepturi”, anunţă sindicaliştii.
Conform acestora, „guvernanţii trebuie să înţeleagă că nu pot negocia un proiect de lege a salarizării cu partenerii sociali şi apoi să-l modifice după bunul plac, că nu se pot angaja că vor semna contractul colectiv la nivel de sector şi să întârzie cu mai bine de jumătate de an onorarea acestei obligaţii”.
Citește și:
SUA intervin pentru salvarea echipajului capturat de rebelii houthi în Marea Roșie
Angajații din Sănătate amenință cu o grevă generală. A început strângerea de semnături
„Guvernanţii trebuie să transpună propunerile la contractul colectiv de muncă la nivel de sector şi să asigure finalizarea şi înregistrarea acestuia. De asemenea, ei trebuie să asume adoptarea proiectului de lege a salarizării (partea privitoare la sănătate) exact în forma negociată cu partenerii sociali şi aplicarea de urgenţă a acestuia.
Participanţii la aceste acţiuni vor demonstra guvernaţilor hotărârea de a continua programul de proteste aşa cum a fost anunţat, acesta putând ajunge până la greva generală. Avertizăm politicienii că noi nu schimbăm programul acţiunilor după placul lor şi prin înţelegeri conjuncturale, ci doar atunci când sunt onorate aşteptările legitime ale angajaţilor.
În consecinţă, recomandăm Guvernului să se aşeze la masa negocierilor (respectând criteriu reprezentativităţii) înainte de a fi prea târziu, pentru a asigura împreună cele mai bune soluţii de onorare a revendicărilor”, au mai transmis sindicaliştii.