Politic Social

Iohannis: „Nu cred că se va face rotaţia până nu se încheie greva din Educație”

schedule 25 mai 2023, 17:37

Iohannis: „Nu cred că se va face rotaţia până nu se încheie greva din Educație”
Creative Lab / Shutterstock

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că procedurile pentru rotativa guvernamentală ar putea fi amânate până la încheierea grevei din Educaţie.

Iohannis, de acord cu amânarea rotativei guvernamentale

Președintele Iohannis a declarat, joi, la Sibiu, că procedurile pentru rotativa guvernamentală ar putea fi amânate din cauza grevei generale pornite de angajații din Sănătate.

„Nu cred că se va face rotaţia în timpul unor negocieri”, a adăugat şeful statului.

Liderul de la București spune că se poartă negocieri, se poartă discuții, însă până în momentul de față nu s-a stabilit nimic concret. Iohannis spune că rotativa poate fie întârziată, deoarece nu ar fi o problemă majoră, greva fiind un subiect mult mai important.

„Eu nu am de gând să mă opun niciunei formule care duce la o guvernare stabilă. Încă se poartă discuţii, încă se poartă negocieri. Coaliţia trebuie să se hotărască cum va dori să arate viitorul Guvern şi cine trebuie să fie în coaliţia de guvernare, dar am încrederea că lucrurile se vor rezolva. Acum sigur, fiind astăzi joi şi greva încă neîncheiată, vom vedea dacă vom reuşi să începem procedura mâine sau peste câteva zile, dar nu asta este important, dacă acum imediat sau peste o săptămână, două se face rotaţia. Important este să avem o procedură clară, să ştim cum va funcţiona coaliţia şi să avem un Guvern care garantează stabilitatea guvernării şi stabilitatea României. Aceste lucruri pe care pun foarte mare preţ şi le-am transmis şi celor din conducerea coaliţiei”, a declarat Klaus Iohannis.

Ce se va întâmpla în cazul în care greva nu se încheie prea curând

Legat de procedura de desemnare a premierului care este programată să înceapă vineri, şeful statului a răspuns:

„Mâine ar trebui să înceapă procedura, asta în condiţiile în care sigur greva din învăţământ se finalizează. Vom vedea”.

De asemenea, Klaus Iohannis a fost întrebat dacă greva nu va fi încheiată, atunci când ar putea demara procedurile rotaţiei prim-miniştrilor.

„Atunci este nevoie ca Guvernul şi coaliţia la modul general, să negocieze în continuare cu sindicatele până se găseşte o soluţie. Nu cred că rotaţia se va face rotaţia în timpul unor negocieri. Este totuşi destul de complicat şi una şi alta sunt proceduri complicate. Se pot lua pe rând”, a completat Iohannis.

Cu doar o zi în urmă, Iohannis a spus că după părerea sa, calendarul inițial al rocadei guvernamental poate fi respectat şi că, "în varianta optimală", se va încheia pe 30 mai.

"După părerea mea, calendarul iniţial (...) poate fi respectat. Vineri ar începe procedura şi în varianta optimală ea s-ar putea încheia pe 30 mai. Aceste chestiuni le-am spus şi celor din PNL. I-am rugat să trateze negocierile în coaliţie şi cu greviştii cu toată seriozitatea, să fie o parte relevantă în păstrarea stabilităţii guvernării, stabilitatea generală în România, fiindcă numai de instabilitate şi de certuri politice nu avem nevoie", a afirmat şeful statului, la Palatul Cotroceni.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 18 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

25 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6687 RON
-0.00620
GBP
GBP: 5.8125 RON
0.00330
HUF
HUF: 1.261 RON
0.00270
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00010
CHF
CHF: 5.1404 RON
-0.01130
Convertor valutar

Rezultat: ---