Politic Economic

Klaus Iohannis a promulgat noile taxe și impozite. Principalele modificări fiscale care intră în vigoare la 1 ianuarie 2024

schedule 26 oct. 2023, 18:40

Klaus Iohannis a promulgat noile taxe și impozite. Principalele modificări fiscale care intră în vigoare la 1 ianuarie 2024
Foto: ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO

Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat, joi, legea privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a țării pe termen lung. 

Noi taxe și impozite. Klaus Iohannis a promulgat legea privind măsurile fiscal-bugetare

Judecătorii CCR au respins, în data de 18 octombrie, ca neîntemeiată, sesizarea USR, Forţei Dreptei, semnată şi de către deputaţii Dan Vîlceanu şi Gheorghe Pecingină, care atunci erau la PNL, pe pachetul de măsuri fiscale pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea şi au decis că legea este constituţională.

Astfel, Curtea a constatat că „angajarea răspunderii Guvernului asupra proiectului de lege a vizat un scop unic şi unitar, respectiv creşterea veniturilor la bugetul public naţional şi reducerea cheltuielilor statului”.

„În esenţă, Curtea a constatat că angajarea răspunderii Guvernului asupra proiectului de lege a vizat un scop unic şi unitar, respectiv creşterea veniturilor la bugetul public naţional şi reducerea cheltuielilor statului. În cadrul examenului de constituţionalitate, sub aspect extrinsec, s-a conchis că procedura de adoptare a legii prin angajarea răspunderii Guvernului a respectat exigenţele Constituţiei şi ale jurisprudenţei Curţii Constituţionale.
De asemenea, sub aspect intrinsec, Curtea a reţinut că dispoziţiile legale criticate în mod punctual de autorii obiecţiei de neconstituţionalitate au fost adoptate în marja de apreciere şi de oportunitate de care legiuitorul dispune în materie financiar-fiscală”, arată comunicatul de presă al CCR. 

USR și Forța Dreptei au depus, pe 29 septembrie, la Curtea Constituțională, sesizarea care vizează legea privind unele măsuri fiscale pentru care premierul României, Marcel Ciolacu, și-a asumat răspunderea în Parlament. Documentul a fost semnat și de către doi parlamentari liberi, Dan Vîlceanu și Gheorghe Pecingină, care au fost excluși din PNL de la Camera Deputaților din această cauză.

În data de 26 septembrie, Ciolacu a declarat, în plenul reunit al Parlamentului în care Guvernul și-a asumat răspunderea pe proiectul privind măsurile fiscale-bugetare, că „de astăzi, s-a terminat cu dubla măsură! S-a terminat cu privilegiile la stat! S-a terminat cu excepţiile peste excepţii din mediul privat! Şi mai ales – s-a terminat cu banii făcuţi uşor din evaziune fiscală!”.

„Vin astăzi în faţa dumneavoastră pentru a angaja răspunderea Guvernului pe care îl conduc pe un pachet de măsuri care să reducă risipa bugetară şi să pună punct modului în care cei puternici şi cu foarte mulţi bani se credeau de neatins! Vă spun cu toată responsabilitatea - de astăzi, s-a terminat cu dubla măsură! S-a terminat cu privilegiile la stat! S-a terminat cu excepţiile peste excepţii din mediul privat!
Şi mai ales – s-a terminat cu banii făcuţi uşor din evaziune fiscală! La fel ca toţi românii, şi eu m-am săturat de ipocrizie! M-am săturat să aud că dacă nu ai privilegii, dacă nu eşti şef la stat, atunci nu mai poţi munci. Sau că, dacă nu ai ajutoare de stat, subvenţii ori facilităţi fiscale atunci dai faliment sau ai voie să încalci legea!”, a afirmat Marcel Ciolacu, în plenul reunit al Parlamentului de marţi, în care Executivul îşi asumă răspunderea pe proiectul privind măsurile fiscale.

Șeful Executivului a mai spus că nu este adeptul schimbărilor fiscale, atunci când nu este cazul, și nu crede în varianta „inventării de noi biruri” pentru mediul de afaceri corect, care își achită impozitele și taxele la stat. „Cred că singura cale prin care această ţară se poate dezvolta este un paerteneriat cinstit şi real între guvern şi mediul de afaceri”, a adăugat prim-ministrul Ciolacu. 

Principalele cinci modificări care intră în vigoare la 1 ianuarie 2024:

  • Eliminarea scutirilor de impozit pe venit la IT, construcţii şi agro pentru salarii mai mari de 10.000 de lei brut
  • Toată lumea plăteşte contribuţii sociale (erau exceptaţi agricultorii şi constructorii)
  • Impozit minim pe cifra de afaceri la companii cu afaceri mai mari de 50 mil. euro
  • Impozit suplimentar de 1% din venituri aplicat băncilor
  • Modificarea regimului microîntreprinderilor.

Principalele măsuri care intră în vigoare la trei zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial:

  • Numărul total al funcţiilor de secretari de stat, consilieri, subsecretari vicepreşedinţi se reduce până cel târziu la data de 1 ianuarie 2024 cu minimum 25%;
  • Numărul de posturi vacante, neocupate, fără personal încadrat, din statele de funcţii aprobate potrivit legii la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă se desfiinţează;
  • Plafonarea sporurilor de condiţii vătămătoare pentru angajaţii din domeniul public la 15% din salariul brut lunar.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---