Fără inscripții și simboluri pe drapelul României
Șeful statului, Klaus Iohannis, a promulgat legea prin care drapelul României nu poate conține alte simboluri li inscripții în afara de cele deja acceptate.
„Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.
Noua lege modifică şi completează Legea nr.75/1994 cu privire la arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice.
„Pe drapelul României nu pot fi adăugate alte inscripţii şi simboluri în afara celor aprobate prin lege sau prin regulamentele militare", prevede proiectul.
„În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Guvernul modifică şi completează Normele privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.157/2001”, mai arată proiectul de lege.
Inițiativa legislativă aparține senatorilor PNL
În cadrul proiectului se mai prevede că „în locurile 10 care se arboreaza drapelul Romaniei pot fi arborate și drapelul Uniunii Europene și cel al NATO”.
Citește și:
Ciolacu, mesaj de ziua Drapelului: „Prin aceste trei culori le spunem celorlalți cine suntem noi”
Cum ar putea arăta Guvernul Ciolacu și când va fi învestit
Discursul președintelui Klaus Iohannis de Ziua Națională: „2024 va fi hotărâtor”
Totodată, cu această ocazie se mai modifică și articolul 21 astfel: ,,pe toata durata intonării imnului național asistenta va intona imnul sau va pastra tacerea”.
Potrivit legislației în vigoare, articolul prevede că „la ceremoniile de arborare a drapelului, precum şi la intonarea imnului naţional, cu prilejul solemnităţilor, asistenţa va sta în picioare, bărbaţii se vor descoperi, iar militarii de toate gradele vor da onorul conform regulamentelor militare”.
Proiectul de lege a fost adoptată de Camera Deputaților la sfârșitul lunii mai, iar inițiativa legislativă a fost adoptată de senatori în anul 2021, fiind inițiată de 29 de senatori PNL.