Social Politic

Pe drapelul României nu vor fi adăugate alte inscripții și simboluri. Iohannis a promulgat legea

schedule 19 iun. 2023, 16:36

Pe drapelul României nu vor fi adăugate alte inscripții și simboluri. Iohannis a promulgat legea
Dragos Asaftei/Shutterstock

Drapelul României nu poate conține simboluri sau inscripții, altele decât cele aprobate prin lege sau prin regulamente militare. Legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Fără inscripții și simboluri pe drapelul României

Șeful statului, Klaus Iohannis, a promulgat legea prin care drapelul României nu poate conține alte simboluri li inscripții în afara de cele deja acceptate.

„Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Noua lege modifică şi completează Legea nr.75/1994 cu privire la arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice.

„Pe drapelul României nu pot fi adăugate alte inscripţii şi simboluri în afara celor aprobate prin lege sau prin regulamentele militare", prevede proiectul.
„În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Guvernul modifică şi completează Normele privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.157/2001”, mai arată proiectul de lege.

Inițiativa legislativă aparține senatorilor PNL

În cadrul proiectului se mai prevede că „în locurile 10 care se arboreaza drapelul Romaniei pot fi arborate și drapelul Uniunii Europene și cel al NATO”. 

Totodată, cu această ocazie se mai modifică și articolul 21 astfel: ,,pe toata durata intonării imnului național asistenta va intona imnul sau va pastra tacerea”. 

Potrivit legislației în vigoare, articolul prevede că „la ceremoniile de arborare a drapelului, precum şi la intonarea imnului naţional, cu prilejul solemnităţilor, asistenţa va sta în picioare, bărbaţii se vor descoperi, iar militarii de toate gradele vor da onorul conform regulamentelor militare”.

Proiectul de lege a fost adoptată de Camera Deputaților la sfârșitul lunii mai, iar inițiativa legislativă a fost adoptată de senatori în anul 2021, fiind inițiată de 29 de senatori PNL.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---