Externe

Pe cine dau vina SUA pentru moartea celor trei soldaţi în atacul cu dronă din Iordania. Este prima dată când membri ai armatei americane sunt ucişi în Orient de la începutul războiului din Gaza

schedule 29 ian. 2024, 08:58

Pe cine dau vina SUA pentru moartea celor trei soldaţi în atacul cu dronă din Iordania. Este prima dată când membri ai armatei americane sunt ucişi în Orient de la începutul războiului din Gaza
Foto: Alex Vog/Shutterstock

Trei soldaţi americani au murit, iar alţi cel puţin 34 au fost răniţi într-un atac cu dronă asupra unei baze militare din nord-estul Iordaniei. Este prima dată când membri ai armatei americane sunt ucişi în Orientul Mijlociu de la începutul războiului din Fâșia Gaza. Până la acest moment, nu se știe de ce apărarea antiaeriană nu a reușit să intercepteze drona. Președintele SUA, Joe Biden, a atribuit atacul grupărilor din Siria, susținute de Iran. 

Liderul de la Casa Albă promite că cei găsiți vinovați de atacul cu drone, care i-a nimicit pe trei dintre soldații săi, vor plăti. Dronele erau pline cu explozibil, au transmis oficialii americani. La puțin timp după tragedie, democratul a adus un omagiu militarilor săi. 

„Am avut o zi dificilă în Orientul Mijlociu. Am pierdut trei suflete curajoase. Îndemn la un moment de reculegere pentru cei trei soldați căzuți la datorie. Și vom răspunde. Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți!”, Joe Biden, președinte SUA.

Şi Iordania a condamnat atacul asupra trupelor americane şi l-a catalogat drept terorist. Cu toate acestea, oficialii iordanieni insistă că atacul a avut loc pe teritoriu sirian.

„Aceste lovituri teroriste, care au vizat baza al-Tanf, au ucis trei soldați americani și rănit mai mulţi soldați. Baza se află în afara granițelor teritoriului iordanian”, Muhannad Mubaidin, purtător de cuvânt al Guvernului iordanian.

Statele Unite ale Americii dau vina pe grupurile militante din Siria, susținute de Iran, dar responsabilii nu au fost identificați încă. La rândul său, Pentagonul nu a oferit amănunte despre starea soldaților răniți în urma atacului, însă un oficial american a declarat că militarii ar fi suferit câteva leziuni la nivelul capului. 

Iordania, un aliat apropiat al SUA, găzduiește de mai mult timp baze militare americane. Acolo, se află aproape 3.000 de soldați ai SUA. De când a început războiul din Fâșia Gaza, trupele americane din Irak și Siria s-au mai confruntat cu atacuri cu drone și rachete asupra bazelor lor, dar a fost pentru prima dată când au fost atacate în Iordania.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 8 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

27 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9761 RON
-0.00040
USD
USD: 4.6285 RON
-0.00320
GBP
GBP: 5.7804 RON
0.01880
HUF
HUF: 1.278 RON
-0.00030
BGN
BGN: 2.5442 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.093 RON
-0.00250
Convertor valutar

Rezultat: ---