Politic Economic

Litrul de lapte va costa 5 lei, după reducerea prețului tip de 6 luni? Daea: „Eu nu dau cifre niciodată”

schedule 15 apr. 2023, 07:53

Litrul de lapte va costa 5 lei, după reducerea prețului tip de 6 luni? Daea: „Eu nu dau cifre niciodată”
Foto: Captura Kanal D România

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat că nu vrea să dea cifre privind costul laptelui, întrebat dacă un litru de lapte va ajunge să coste 5 lei după reducerea prețului timp de 6 luni, măsură discutată de premier și unii membri ai Guvernului cu procesatorii și retailerii. Chestionat dacă reducerea prețului ar putea fi făcută și pentru alte produse cum ar fi carnea sau alte lactate, social-democratul a spus, de asemenea, că nu poate anticipa și alte măsuri similare.

Răspunsul lui Daea, întrebat dacă litrul de lapte va costa 5 lei, după reducerea preţului timp de 6 luni

Întrebat cine va suporta reducerea de 20% aplicată la prețul laptelui și dacă costul acesta trebuie să fie peste 7 lei ca să poată fi aplicată măsura, Petre Daea a răspuns: 

„În primul rând este o iniţiativă a Guvernului, pentru că am avut întâlniri pe această temă la care am fost şi eu. Iată că vă dau răspunsul acesta al confirmării, faptul că am fost prezent la această întâlnire coordonată şi asistată de premier, punându-şi şi dumnealui întrebarea, la fel ca şi noi ceilalţi, ce trebuie să facem în aşa fel încât să fie bine.
Am socotit şi noi şi socotim de fiecare dată, că lăcomia nu e bună, indiferent unde se află şi cine o aplică. Motiv pentru care am putut constata, prin analiză, şi am văzut că întreaga coaliţie şi oamenii politici ai României îşi pun întrebarea şi caută soluţii, pe bună dreptate”. 

Ministrul Agriculturii a completat că nu poate spune niciun posibil preț al litrului de lapte, după aplicarea măsurii de reducere a prețului cu 20%. 

„Sigur soluţia a prezentat-o domnul premier, iar în ansamblul acesta de măsuri sunt elementele concrete care vor fi la baza propunerii. Eu nu vreau să fac ingerinţe în activitatea altora pentru că pe acest lanţ de producţie nu se află numai Ministerul Agriculturii.
Eu nu dau cifre niciodată (dacă laptele va ajunge să coste 5 lei – n.r.). Şi ştiţi de ce nu dau? Pentru că ştiu ce înseamnă cifra şi ce înseamnă propunerea acesteia şi responsabilitatea pe care o am.
Ce propun eu şi confirm, pentru că totuşi sunt ministru şi trebuie să spun clar despre ce e vorba, în şedinţa respectivă s-a luat această măsură pe care aţi pus-o în spaţiul public, prin comunicările pe care le-aţi făcut, tocmai pentru a se reduce litrul de lapte la galantar, în aşa fel încât oamenii să simtă şi ei că viaţa este mai ieftină şi să simtă şi ceilalţi care se ocupă de prelucrare, pentru că nu la producător e problema”, a completat Daea.

Oficialul a mai menționat că Ministerul Agriculturii a intervenit mereu pentru a sprijini producătorii. „Noi facem intervenţiile la producător şi se cunosc aceste intervenţii şi le-am făcut tot timpul.

Le-am făcut tot timpul pentru producător, tocmai pentru a creşte randamentului producţie şi creşterea randamentului şi a costurilor, ca urmare a intervenţiilor pe care le facem. Din acest punct de vedere, suntem în regulă şi suntem în fiecare moment la zi cu sprijinul pe care îl dăm, atât din efortul bugetar propriu, cât şi de la UE.

De aceea, prin înţelegerea care a fost şi prin dispoziţia prim-ministrului s-a putut constata din prelucrarea informaţiilor şi a discuţiilor pe care le-am avut în cele trei întâlniri care depăşesc 10-15 ore şi am ajuns la această concluzie, nu printr-o intervenţie brutală, printr-o înţelegere că este bine să nu ajungem la lăcomie. Lăcomia astăzi poate aduce sărăcia mâine”, a mai declarat ministrul PSD.

Guvernul ar putea interveni și asupra altor prețuri?

Întrebat dacă este posibil ca Executivul să intervină și asupra altor prețuri, cum ar fi carnea sau lactatele, dacă va fi observată o explozie a prețurilor, ministrul Agriculturii a răspuns: 

„Nu aș vrea să anticipez măsurile pe care ministrul Agriculturii nu le poate lua singur.”
„De aceea îmi rezerv sau nu dau acest răspuns direct că «da» sau «ba», ci pot spune foarte clar că tot timpul analizăm ce este de făcut în România şi când găsim soluţii le şi anunţăm”, a conchis Petre Daea. 

Măsură: scade prețul laptelui pentru 6 luni

Miercuri, după întâlnirea de la Guvern cu fermierii, procesatorii și reprezentanții marilor rețele de magazine, premierul Nicolae Ciucă a transmis că a convenit cu aceștia o reducere a prețului laptelui de consum pentru o perioadă de 6 luni, iar crescătorii de vaci vor primi în acest an ajutoare în valoare de 43,6 milioane de euro, în două tranșe.

Totodată, pentru susținerea procesatorilor români din industria alimentară, va fi îmbunătățită și adaptată măsura de acordare a primei de 10% din valoarea producției prelucrate în țară. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 12 voturi
Nu: 20 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

32 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9771 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6535 RON
-0.01320
GBP
GBP: 5.8883 RON
0.00620
HUF
HUF: 1.2521 RON
0.00270
BGN
BGN: 2.5447 RON
CHF
CHF: 5.2157 RON
-0.00250
Convertor valutar

Rezultat: ---