Social Economic

Lapte cu 20% mai ieftin doar la Guvern; realitatea din magazine e alta. Cum e calculat prețul laptelui

schedule 03 mai 2023, 08:58

Lapte cu 20% mai ieftin doar la Guvern; realitatea din magazine e alta. Cum e calculat prețul laptelui
Foto: Shutterstock

Reducerea de 20% a laptelui anunțată de Guvern a fost făcută după poftă, căci nu toate marile magazine s-au conformat. Chiar dacă de la 1 mai ar fi trebuit să vedem la raft lapte românesc mai mic la preț cu cel puțin 2 lei, unii procesatori au anunțat că nu pot respecta noile reguli. În unele supermarketuri, reducerile sunt doar de formă, de câțiva bani. Dacă procesatorii și retailerii nu respectă acordul, oficialii amenință cu un act normativ.

Lapte mai ieftin cu 20% de la 1 mai: realitatea din magazine

Laptele produs în țara noastră, cu un preț de peste 7 lei și grăsimi între 1,5% și 3,5%, ar fi trebuit să se ieftinească de la data de 1 mai, pentru șase luni. Într-un mare lanț de magazine, laptele costă deja mai puțin cu 2 lei.

Într-un altul, însă, scăderile nu se văd. Există și sortimente de lapte pentru care reducerea este foarte mică, de la 7, 99 de lei la 7,56 de lei.

Chiar dacă a fost un acord voluntar între procesatori și retaileri pentru a reduce prețul laptelui cu 10% fiecare, nu toți l-au respectat. Cel mai mare procesator de lapte a transmis că nu va reduce costul laptelui deoarece l-a ieftinit deja imediat după Paște cu peste 20%.

„Din decembrie au început scăderile de preţ între furnizor şi comerciant. De unde să mai dăm noi? Cei care nu o să poată să dea vor fi delistaţi, scoşi de pe raft, că aşa se întâmplă în business. Credeţi că o să accepte comerciantul? Nu”, este de părere Dorin Cojocaru, preşedinte asociaţie din industria laptelui.
„E un proces destul de complicat. Sunt câteva zeci de contracte care trebuie renegociate”, a spus Bogdan Chiriţoiu, preşedinte Consiliul Concurenţei.

Cum se calculează prețul laptelui

De la fermă și până în magazine, laptele se tot scumpește. „Dacă la noi se vinde cu 1,5 lei şi până la 10 lei sunt aproape 8 lei. 4 lei îl costă pe procesator să proceseze un litru de lapte. La retailer ce înseamnă: câştigă 4 lei să-l vândă.

Aşa a fost întotdeauna, comerciantul câştigă cel mai mult, al doilea e procesatorul. O parte din fermieri vor intra deja în faliment la preţul de 1 leu, 1,5 lei”, a explicat Claudiu Daviţoiu, fermier, pentru Observator. 

Vin noi schimbări

Consiliul Concurenței și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului au anunțat că vor face verificări. „Vom strânge date. Dacă vedem că lucrurile nu merg bine, Guvernul îşi ţine în mânecă asul de a interveni printr-un act normativ”, a subliniat Bogdan Chiriţoiu, preşedinte Consilul Concurenţei.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---