Economic Auto

Benzina și motorina s-au ieftinit, după o lungă perioadă de scumpiri. Cât costă acum și care sunt previziunile analiștilor economici

schedule 08 mai 2023, 07:42

Benzina și motorina s-au ieftinit, după o lungă perioadă de scumpiri. Cât costă acum și care sunt previziunile analiștilor economici
Foto: Vlad Ispas/Shutterstock

Iată că vin și vești bune despre carburanți. După o lungă perioadă de scumpiri, benzina și motorina s-au ieftinit. În general, se găsesc sub șase lei și 50 de bani. Abia acum motorina a ajuns la costul de acum doi ani. Previziunile analiștilor economici. 

De ce s-au ieftinit benzina și motorina și care sunt previziunile analiștilor economici

Șoferii pot cumpăra acum benzina și cu 6,30 lei litrul, în timp ce motorina cea mai ieftină costă 6,40 de lei. Comparativ cu luna trecută, benzina s-a ieftinit cu 4,7%, ceea ce înseamnă că pentru un plin de 50 de litri plătim acum mai puțin cu 16 lei. În ceea ce privește motorina, scăderea de preț e mai mare, de 9,3%, drept pentru care pentru un plin scoatem azi din buzunar cu 33 de lei mai puțin. 

Putem observa că prețul motorinei și cel al benzinei sunt aproape egale, ceea ce reprezintă o premieră a ultimilor ani. Până acum, motorina era mai scumpă decât benzina. În 2022, de pildă, diferența ajungea la 1,50 lei.

Previziunile analiștilor economici 

„Ieftinirea carburanţilor ţine de scăderea vânzărilor de carburanţi la nivel internaţional. Intrăm într-o perioadă de recesiune şi asta înseamnă că vânzările scad şi benzinarii sunt nevoiţi să ieftinească produsele. Economia încetineşte după un val de inflaţie care a erodat puternic activitatea economică la nivel naţional”, a explicat Adrian Negrescu, analist economic. 

Mai mult, în prezent există suficiente stocuri de combustibili. Cum? Depozitele au fost umplute lunite trecute, când marii jucători au acționat sub amenințarea embargoului pentru petrolul și carburanții Rusiei. De asemenea, și scăderea prețului la țiței a dus la ieftinire.

„Acum câteva săptămâni, OPEC şi Rusia au anunţat reducerea cantităţii de petrol livrate. Scopul era de a creşte preţul petrolului. Preţul a crescut cam cu 15 dolari, de la aproape de 70 până la 85. Însă a apărut ofertă care a dus preţul înapoi de unde a plecat la acel anunţ, al OPEC Plus”, a transmis Adrian Codîrlașu, vicepreședintele CFA România, pentru Observator.

Carburanți ieftini? Nu pentru mult timp

„Vine sezonul concediilor, asta înseamnă că cererea de carburanţi va fi mai mare decât avem în momentul de faţă. Vine toamna, şi toama e cea mai importantă perioadă pentru activitatea economică, atunci când se consumă multă benzină şi motorină. Deci e probabil ca, într-un termen de 3-4 luni, să vedem o creştere peste pragul de 80 de dolari pe baril a petrolului”, a spus Adrian Negrescu, analist economic. 

Harta consumului în România

Centrul de Studii Tehnice Rutiere şi Informatică (CSTRI) a elaborat, în 2022, harta consumului de combustibil în România. Instituția evidențiază zonele în care consumul de carburanţi este mai ridicat decât media obișnuită, dar și cât se consumă în zonele nelocuite, la nivel de judeţe.

Datele arată că județele care consumă cea mai mare cantitate de motorină în zone nelocuite sunt Ilfov, Prahova și Cluj. Când vine vorba despre benzină, cea mai multă este consumată în Ilfov, Călărași, Constanța și Prahova.

Pentru rețeaua de aproape 17.000 de kilometri de Drumuri Naționale și aproape 1.000 de kilometri de autostradă, CESTRIN a realizat o statistică privind consumul mediu zilnic (benzină + motorină) de 15 milioane de litri și 5,5 miliarde de litri de carburant pe an.

În ceea ce privește tipul de carburant consumat pe întreaga rețea de drumuri și autostrăzi, pe zi sau pe an, motorina are o pondere de 89,6%, în vreme ce benzina de doar 10%. Totodată, CESTRIN a mai marcat faptul că, în decursul unui an, motorina reprezintă 79% din carburantul consumat pe întreaga rețea, însemnând 4,3 miliarde de litri. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 18 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

25 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6687 RON
-0.00620
GBP
GBP: 5.8125 RON
0.00330
HUF
HUF: 1.261 RON
0.00270
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00010
CHF
CHF: 5.1404 RON
-0.01130
Convertor valutar

Rezultat: ---