Economic

Scumpiri la pompă: cele mai mari prețuri la carburanți din ultimele 3 luni, iar acestea nu se vor opri aici. Care sunt principalele cauzele

schedule 03 aug. 2023, 09:26

Scumpiri la pompă: cele mai mari prețuri la carburanți din ultimele 3 luni, iar acestea nu se vor opri aici. Care sunt principalele cauzele
Foto: Shutterstock

Șoferii nu scapă de scumpirile la pompă. În unele stații, carburanții au depășit pragul de 7 lei, iar creșterile de prețuri nu par să se oprească aici. Experții sunt de părere că până la finalul anului am putea plăti din nou 9 lei pe litru, așa ca anul trecut. Care sunt principalele cauze? 

Scumpiri la pompă. Cele mai mai prețuri la carburanți din ultimele 3 luni, iar acestea vor tot crește până la final de an

În ultima perioadă, nu e zi în care prețul carburanților să nu crească. La cele mai multe stații de alimentare, litrul de carburant depășește 7 lei. Sunt cele mai mari prețuri pe care le-am avut în ultimele 3 luni. De la începutul verii, costurile au crescut cu 40 de bani pe litru, așa că un plin de 50 de litri de carburant ne costă acum, în medie, cu 20 de lei mai mult. 

Cea mai ieftină benzină o găsim în Timiș acum, cu 6,85 de lei, iar cea mai ieftină motorină în Dâmbovița, 6,87 lei. La polul opus sunt benzinăriile de pe Autostrada Soarelui, unde combustibilii sar de 7 lei. De exemplu, în Murfatlar, județul Constanța, un litru de benzină se vinde cu 7,14 lei.

Principalele cauze

„Scumpirea carburanţilor are drept principală cauză scăderea producţiei opec, a ţărilor exportatoare de petrol. Opec încearcă să forţeze din nou scumpirea petrolului, mizând pe reducerea producţiei, iar efectele se văd deja în piaţă”, a explicat Adrian Negrescu, analist economic, pentru Observator.
„Preţul barilului pe pieţele internaţionale a crescut destul de mult în ultima lună, chiar în ultimele două luni. La un moment dat era 65, acum e 80 de dolari. O creştere cam de 20% a materiei prime pe pieţele internaţionale. 12.46 Asta se transpune într-o creştere cam de 10% a preţului la pompă. Noi încă nu am văzut 10%, am văzut doar 3-4%”, a spus Cristian Tudorescu, analist economic, pentru sursa citată. 

Adică urmează noi scumpiri. Spre final de an, creșterea ar putea fi chiar mai mare. „Nu este exclus, dacă petrolul se scumpeşte încontinuu şi statul va creşte accizele, să vedem preţuri de 8-9 lei la pompă în această toamnă sau în pragul iernii, cu consecinţe inflaţioniste pe măsură”, a completat Adrian Negrescu, analist economic.

Prețuri de peste 9 lei la pompă au mai fost în România în luna iunie a acestui an. Motorina ajungea la 9,2 lei. Și în Italia prețul carburanților a explodat. La unele stații, a sărit de 2,5 euro pe litru. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---