Social

Noi scumpiri de prețuri pentru clienții casnici de la Hidroelectrica din 1 aprilie. Cât de mult au crescut costul serviciilor

schedule 03 apr. 2023, 14:58

Noi scumpiri de prețuri pentru clienții casnici de la Hidroelectrica din 1 aprilie. Cât de mult au crescut costul serviciilor
Kwangmoozaa/Shutterstock

Începând din 1 aprilie 2023, clienții Hidroelectrica vor scoate mai mulți bani din buzunar pentru facturile la curent, după ce prețurile au fost majorate în funcție de zona în care locuiesc.

Clienții Hidroelectrica vor plăti mai mult de la 1 aprilie

În primă fază, oficial, noile majorări de tarife la energia electrică nu ar fi adus prețuri mai mari pentru clienții Hidroelectrica, însă în realitate consumatorii vor avea parte de scumpiri la facturile de lumină, scumpiri care le va ușura și mai mult buzunarele românilor.

Potrivit unei analize asupra situației clienților Hidroelectrica, prețurile serviciilor cresc între 4 - 23% de la 1 aprilie 2023, însă aceasta creștere este ”aleatorie”, unii vor avea parte de majorări mai mari, alții - mai mici.

”Legea 357/2022 a stabilit explicit că, începând cu 1 aprilie 2023, se vor majora tarifele de transport și distribuție gaze și energie electrică. Chiar dacă oficial se prezintă că această acțiune nu va afecta consumatorii, în realitate vor exista creșteri de prețuri pentru unii consumatori. Vom prezenta cum va afecta modificarea tarifelor de distribuție energie electrică situația clienților Hidroelectrica, subliniind aici și un aspect anormal”, explicată Dumitru Chisăliță, președintele Asociației România Inteligentă. 

Clienții Hidroelectrica la care în luna martie 2023 le-au expirat contractele au avut parte de o abordare diferită. Aceștia au primit o notificare și li s-au prelungit contractele, însă de această dată cu noi prețuri majorate cu 12%. În cazul consumatorilor Hidroelectrica care nu au primit nici o notificare, la fel li s-au prelungit contractele automat, însă fără nici o modificare de preț.

Cum s-au împărțit creșterile de prețuri în rândul consumatorilor Hidroelectrica

În ceea ce privește situația consumatorilor care au primit notificare de la Hidroelectrica, de la 1 aprilie 2023, aceștia au atât o creștere de preț la energia marfă, cât și la tarifele de transport și distribuție. Prin urmare, creșterile de preț se împart astfel:


Consumatorii care nu au primit notificare de la Hidroelectrica și cărora li s-a prelungit contractul în mod automat la energia marfă, din 1 aprilie 2023 li se aplică o singură majorare de preț ca urmare a creșterii tarifelor de transport și distribuție.

„Este important de precizat că în situația în care, consumul de energie lunar este sub 100 kWh, atunci indiferent cât este majorarea realizată, se va achita prețul plafonat de 0,68 lei/kWh cu TVA inclus, respectiv dacă consumul de energie lunar este sub 255 kWh, atunci indiferent cât este majorarea realizată se va achita prețul plafonat de 0,8 lei/kWh cu TVA inclus”, explicată Dumitru Chisăliță, președintele Asociației România Inteligentă. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 12 voturi
Nu: 20 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

32 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9768 RON
0.00030
USD
USD: 4.6464 RON
0.01120
GBP
GBP: 5.8855 RON
0.03190
HUF
HUF: 1.2572 RON
-0.00720
BGN
BGN: 2.5446 RON
0.00010
CHF
CHF: 5.2078 RON
0.00360
Convertor valutar

Rezultat: ---