Patronii vor fi obligați să majoreze salariul minim în 2024
Salariul minim pe economie va putea fi acordat pentru 24 de luni. După această perioadă, patronii vor fi obligați să mărească salariile, dar statul nu impune cu cât.
„Vor fi foarte multe companii care vor modifică doar din pix salariul cu 5 lei, 10 lei pentru a se încadra în limitele legii. Multe dintre companiile din România sunt secătuite din punct de vedere financiar, abia au bani să se descurce de la o luna la altă”, a explicat analistul economic Adrian Negrescu, pentru Observator.
Un salariat căruia i se mărește leafa cu 10 lei va ieși în pierdere, fiindcă va primi 2.000 de lei în mână, cu 79 de lei mai puțin decât dacă era plătit cu salariul minim pe economia. Explicația este simplă. 200 de lei din venitul minim sunt scutiți de taxe.
Citește și:
Guvernul propune majorarea salariului minim la 3.700 de lei. Când ar putea intra în vigoare
Adevărul ascuns despre majorarea salariului minim: ce nu ți se spune despre prețuri
Salariul minim va crește înainte de alegeri. Scenariile discutate de guvern, sindicate și patronate
„Orice creștere forțată de salarizare are darul de a pune presiune pe angajatori. Mă aștept că marea majoritate a angajatorilor să facă creșteri dar care să fie mai degrabă modice”, Corneliu Bodea, antreprenor.
„Obligativitatea de a crește salariul fără ca să existe o creștere de productivitate a muncii nu face altceva decât să aducă costuri ineficiente asupra angajatorilor, ceea ce se va regăși în, așa cum va spuneam, limitare de activitate, închideri de firme, șomaj, emigrație din România”, Dan Schwartz, expert fiscal.
Mai mult, companiile vor introduce costurile majorărilor salariale în prețurile produselor și serviciilor, așa încât am putea fi puși în fața unor noi scumpiri.