Creșteri de impozite și taxe: produsele care ar urma să se scumpească după modificarea TVA-ului
Noile taxe ar urma să aducă și noi scumpiri. Prețul mai multor produse va crește din septembrie ca urmare a modificărilor privind TVA-ul.
De pildă, mâncarea pentru animalele de companie, care nu va mai beneficia de facilități fiscale, urmând să crească taxa pe valoarea adăugată la 19% începând din această toamnă. Aceeași măsură o are Guvernul în vedere și pentru produsele bio, suplimentele alimentare, care acum beneficiază de un TVA de 9%.
Totodată, Executivul ar pregăti și o taxă pentru companiile care își externalizează veniturile. Este vorba despre un impozit de 15% pentru sumele scoase din țară.
Se analizează și creșterea TVA pentru plimbările de agrement. Mai mult, guvernanții ar avea în vedere inclusiv introducerea taxei de 1% pentru companiile care au venituri de peste 100 de milioane de euro pe an.
Citește și:
Ce problemă are pachetul de taxe și impozite pregătit de Guvern
Ordonanța ieftinirii alimentelor ar putea aduce, de fapt, scumpiri
UE introduce tarife vamale suplimentare pentru mașinile electrice chineze
Ţigările, alcoolul şi sucurile cu zahăr s-ar putea scumpi de la 1 septembrie
Ministrul Finanțelor vrea să crească încasările la bugetul de stat pe seama viciilor românilor. Astfel, din toamnă ar putea crește accizele pentru tutun și alcool. Tot de la 1 septembrie am putea fi nevoiți să scoatem mai mulți bani din buzunar și pentru ieșirile în oraș sau pentru vacanțe.
De la 1 septembrie s-ar putea mări accizele la tutun și alcool. La fel și taxa de licențiere a jocurilor de noroc. Și sucurile cu zahăr ar putea costa mai mult, în funcție de cantitatea de zahăr pe care o conține. Tot din toamnă am putea da mai mult pe vacanțe sau mese la restaurant, pentru că TVA-ul din industria HoReCa ar putea să crească de la 9 la 19%.
Începutul anului viitor ar putea să vină cu un impozit pe dividende mai mare . Din toamnă, angajaţii din agricultură şi construcţii ar putea fi obligaţi să plătească contribuţia la sănătate de 10%. Economiștii spun că ar putea avea venituri mai mici cu 300 sau 400 de lei.