Economic Politic

Pachetul de taxe și impozite pregătit de Guvern are o problemă. Analiștii: măsurile sunt cu dublu-tăiș

schedule 14 iul. 2023, 06:06

Pachetul de taxe și impozite pregătit de Guvern are o problemă. Analiștii: măsurile sunt cu dublu-tăiș
Foto: Shutterstock

„Sistemul de impozite și taxe este un șvaițer cu multe scutiri și bonificații”, a spus Eugen Rădulescu, unul dintre directorii Băncii Naționale. El a subliniat că, pe o parte, statul nu reușește să încaseze destul bani din impozite și taxe, iar pe de alta acordă multe facilități fiscale. Una dintre măsurile gândite de Guvern îi vizează pe bogați. Guvernanții vor ca toți cei care au averi peste această sumă să plătească impozit de 1%. Analiștii spun însă că măsura este cu dublu-tăiș. 

Problema cu pachetul de taxe și impozite pregătit de Guvern

Gaura din buget este de câteva zeci de miliarde de lei, drept urmare guvernanții caută acum soluții. Una dintre ele, noi impozite. 

Executivul vrea să impună un impozit de 1% pentru cei care au proprietăți cu o valoare mai mare de jumătate de milion de euro. Astfel, un român care are o așa proprietate ar urma să plătească anual către stat în jur de 5.000 de euro. 

Premierul Marcel Ciolacu este de părere că măsura e una corectă și insistă că bogații ar trebui să fie impozitați mai mult pentru casele scumpe. Analiștii fiscali se îndoiesc de eficiența propunerii.

„Cine stabileşte valoarea? Iar începem cu evaluări? Cine e obligat să facă evaluarea? Că dacă ai casă în jur de 500.000, care e diferenţa dintre 495 şi 505? Că toate evaluările au un grad de aproximare. În primul rând avem o problemă de aplicare. În al doilea rând... ce facem cu persoanele care au investit în clădiri şi le închiriază?”, a spus Gabriel Biriș, analist fiscal, pentru Observator.
„E posibil să ducă la o creştere a chiriilor. Dacă aceste imobile sunt cu scop investiţional. Dacă nu sunt cu scop investiţional, atunci sigur va fi o taxă în plus pentru cei care le deţin”, a declarat Toma Filipovici, Asociația Agenților Imobiliari. 

Măsura ar putea aduce noi probleme pe piața imobiliară, spun specialiștii

„Ar fi un dezastru pentru vânzătorii de astfel de imobile. Ar creşte considerabil preţul unei locuinţe şi ne-ar împiedica să vindem. Se tranzacţionează destul de greu în ultima vreme, băncile acordă destul de greu credite. Oamenii sunt atenţi, inflaţia e mare”, Marcel Țupea, broker imobiliar.

De altfel, mai-marii se gândesc la un întreg pachet de creșteri de taxe și impozite. Impozit mărit pe dividente sau pentru firme care au o cifră de afaceri mai mare de 100 de milioane de euro, TVA unic de 19% sau chiar mărit până la 22%, dar și impozit mai mare pentru companiile care se ocupă cu jocurile de noroc. 

Guvernul trebuie să se încadreze în deficitul bugetar negociat cu Comisia Europeană, care nu trebuie să treacă de 4,4% din Produsul Intern Brut (PIB). Pe primele cinci luni, deficitul raportat de Ministerul Finanțelor a fost de 2,3% din PIB. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9759 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6361 RON
0.00770
GBP
GBP: 5.8194 RON
0.00060
HUF
HUF: 1.2736 RON
-0.00460
BGN
BGN: 2.5441 RON
CHF
CHF: 5.0891 RON
0.00570
Convertor valutar

Rezultat: ---