Externe

Predicţii şi prognoze pentru anul 2024: Continuă SUA și UE să ajute Ucraina? Invadează China Taiwanul? Câștigă Trump alegerile?

schedule 04 ian. 2024, 09:20

Predicţii şi prognoze pentru anul 2024: Continuă SUA și UE să ajute Ucraina? Invadează China Taiwanul? Câștigă Trump alegerile?
Foto: Andrew Angelov/Shutterstock

Jurnaliştii de la Financial Times au făcut o listă cu predicţii şi prognoze pentru anul 2024. De la cine va câtiga alegerile în SUA, până la dacă va invada China Taiwanul sau dacă Statele Unite și UE continuă să ajute Ucraina, echipa publicației financiare a încercat să răspundă la cele mai arzătoare întrebări la început de an. 

Va deveni Donald Trump din nou președinte în SUA?

Nu. Însă, presupunând că Donald Trump va depăși piedicile legale din Colorado și Maine, campania pentru alegerile prezidențiale împotriva lui Joe Biden va fi una dintre cele mai grele din istoria SUA. Rezultatul va fi unui foarte strâns. Înainte de alegeri, Trump va fi condamnat penal în cel puțin unul dintre cele patru procese deschise, cel mai probabil chiar în două, și va prezenta asta drept persecuție politică din partea „familiei mafiote Biden”. Deși anii trec vizibil peste Biden, acesta va câștiga la limită, deoarece americanii vor vota mai mult împotriva lui Trump, decât pentru a-l susţine pe actualul preşedinte. 

Va invada China Taiwanul?

Nu. Mulți oameni din interiorul și din afara Taiwanului sunt îngrijorați de un posibil război din cauza manevrelor militare în expansiune ale Chinei. Principalul favorit la alegerile prezidențiale din ianuarie, Lai Ching-te, din Partidul  Progresist Democrat, aflat la putere, are un o agendă diferită de cea a actualului preşedinte Tsai Ing-wen. Dar Lai a fost clar că va urma poziția prudentă a lui Tsai cu privire la China, lăsând Beijingul fără pretext pentru o invazie. De asemenea, conducerea chineză încă pare convinsă că are șansa de a forța Taiwanul la unificare fără luptă, prin intimidare militară, infiltrații politice, „ajutoare” economice sau izolare internațională. 

Vor continua SUA și UE să finanțeze Ucraina?

Da. Chiar dacă sprijinul militar și financiar pentru Ucraina a devenit o problemă pe ambele maluri ale Atlanticului, administrația Biden este hotărâtă să mențină ajutorul. Republicanii din Congres ar putea aproba pachetul dacă primesc la schimb concesii privind securitatea graniței SUA. O provocare va fi dacă Donald Trump revine la Casa Albă. Între timp, liderii UE trebuie să găsească variante de a evita dreptul de veto al Ungariei asupra pachetului de ajutor financiar de 50 de miliarde de euro. Dar este probabil ca Ucraina să nu obţină rezultate majore pe câmpul de luptă, așa că va fi sub presiune din ce în ce mai mare pentru a negocia cu Moscova. 

Va declanșa războiul Israel-Hamas un conflict regional mai mare?

Nu. Războiul a declanșat violențe în regiune, implicând grupări militante susținute de Iran. Cea mai mare temere este că ciocnirile dintre mișcarea libaneză Hezbollah și Israel se vor transforma într-un conflict în toată regula. Guvernul lui Benjamin Netanyahu a spus clar că nu mai poate trăi cu luptătorii Hezbollah strânşi la granița dintre Liban şi Israel, dar speranța este că presiunea diplomatică va limita acest conflict.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---