Locale

Promulgarea legii care exonerează motocicliștii de obligația de a deține echipament de siguranță

schedule 09 apr. 2024, 16:27

Promulgarea legii care exonerează motocicliștii de obligația de a deține echipament de siguranță
Mircea Moira / Shutterstock
Președintele României a promulgat o lege care elimină obligația motocicliștilor de a avea triunghiuri reflectorizante și trusă de prim-ajutor.

Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat o lege care scutește conducătorii de mopede și motociclete de obligația de a deține triunghiuri reflectorizante, trusă de prim-ajutor și extinctor. Această decizie vine după ce Camera Deputaților a votat în favoarea legii pe data de 11 martie.

Legea modifică articolul 8 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2002, eliminând astfel necesitatea ca posesorii de permis pentru categoriile AM, A1, A2 și A să aibă asupra lor echipamentul de siguranță menționat. Textul legii stipulează că, în afara categoriilor exceptate, toate autovehiculele, tractoarele agricole sau forestiere și tramvaiele trebuie să fie echipate cu trusă medicală de prim-ajutor, două triunghiuri reflectorizante și un stingător de incendiu, toate omologate.

Inițiatorii propunerii legislative, membri ai partidului USR, au argumentat că echipamentul de siguranță nu doar că nu reduce riscurile și complicațiile unui accident în care sunt implicați motocicliștii, dar poate chiar să le pună viața în pericol, având în vedere spațiul limitat de stocare de pe vehiculele lor și riscul de dezechilibru sau accidente cauzate de încărcătura suplimentară.

Senatorul USR Cristi Berea a menționat că proiectul de lege a fost depus inițial în 2022 și a subliniat că, începând cu noul sezon, motocicliștii și scuteriștii nu vor mai fi obligați să dețină echipamentul de siguranță și nu vor mai putea fi sancționați de poliție pentru lipsa acestuia.

Codul rutier anterior nu făcea distincție între vehicule în ceea ce privește obligația de a deține echipamentul de siguranță, iar nerespectarea acestei obligații putea atrage amenzi de până la 825 lei. Noua lege vine să corecteze această situație, recunoscând particularitățile motocicletelor și mopedelor și nevoile specifice ale conducătorilor acestora.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9759 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6361 RON
0.00770
GBP
GBP: 5.8194 RON
0.00060
HUF
HUF: 1.2736 RON
-0.00460
BGN
BGN: 2.5441 RON
CHF
CHF: 5.0891 RON
0.00570
Convertor valutar

Rezultat: ---