Externe

Cehia extinde drepturile cuplurilor de acelaşi sex, excluzând căsătoria

schedule 30 apr. 2024, 16:57

Cehia extinde drepturile cuplurilor de acelaşi sex, excluzând căsătoria
9news default
Cehia avansează în drepturile LGBTQ+ prin lege nouă ce oferă parteneriat și moștenire, dar nu căsătorie.

Cehia a făcut un pas înainte în recunoașterea drepturilor cuplurilor de același sex prin promulgarea unei noi legi care le oferă drepturi similare cu cele ale cuplurilor heterosexuale căsătorite, cu excepția dreptului de a se căsători. Noua legislație, care va intra în vigoare de anul viitor, le permite cuplurilor de același sex să beneficieze de proprietate comună și de moștenirea partenerului. De asemenea, partenerul sau partenera unui părinte biologic va avea posibilitatea de a adopta copiii acestuia, deși adopția în alte cazuri rămâne interzisă.

Această schimbare vine după ce anterior, cuplurile de același sex din Cehia puteau încheia doar „parteneriate înregistrate”, care ofereau drepturi mai limitate. Președintele Petr Pavel a promulgat legea care marchează un progres în ceea ce privește egalitatea drepturilor în această țară membră a Uniunii Europene cu o populație de 10,9 milioane de locuitori.

La nivel global, dreptul de a adopta pentru cuplurile de același sex este recunoscut în 37 de țări, majoritatea fiind în Europa, America de Nord și America Latină, conform datelor furnizate de International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association (ILGA).

Această evoluție legislativă în Cehia survine în contextul în care Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a constatat că România a încălcat articolul 8 al convenției care protejează viața privată și de familie, într-un caz adus în fața Curții de 21 de familii formate din persoane de același sex. Guvernul României a contestat decizia, însă CEDO a respins solicitarea de rejudecare a cauzei.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 9 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

28 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9748 RON
0.00030
USD
USD: 4.5777 RON
0.01020
GBP
GBP: 5.8147 RON
-0.00880
HUF
HUF: 1.288 RON
-0.00530
BGN
BGN: 2.5435 RON
0.00020
CHF
CHF: 5.037 RON
0.00900
Convertor valutar

Rezultat: ---