Economic

România nu îndeplinește criteriile pentru aderarea la zona euro, conform raportului Comisiei Europene

schedule 26 iun. 2024, 16:05

România nu îndeplinește criteriile pentru aderarea la zona euro, conform raportului Comisiei Europene
Hadrian / Shutterstock
România nu îndeplinește criteriile de aderare la zona euro, spre deosebire de Bulgaria, care este aproape de a le îndeplini.

România nu îndeplinește în prezent criteriile necesare pentru a adera la zona euro, potrivit ultimului raport de convergență publicat de Comisia Europeană. Raportul, care evaluează progresele făcute de statele din afara zonei euro în vederea adoptării monedei europene, a inclus șase state membre ale Uniunii Europene: Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, România și Suedia.

Conform documentului, România nu îndeplinește niciunul dintre criteriile de aderare, inclusiv stabilitatea prețurilor, finanțele publice, rata dobânzilor pe termen lung și rata de schimb. În contrast, Bulgaria este aproape de a îndeplini toate cerințele, cu excepția uneia, și are o legislație națională considerată a fi în mare parte compatibilă cu reglementările Uniunii Economice și Monetare.

Comisarul european al Economiei, Paolo Gentiloni, a subliniat că, deși niciunul dintre statele evaluate nu îndeplinește în totalitate criteriile de aderare, există un sentiment pozitiv în rândul cetățenilor acestor țări față de euro, considerat o ancoră de stabilitate în vremuri incerte.

Raportul de convergență mai arată că niciunul dintre cele șase state membre nu este membru al mecanismului cursului de schimb (MCS II), o etapă necesară de pre-aderare care presupune o participare de minimum doi ani înainte de a putea adopta moneda euro.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 15 voturi
Nu: 21 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

36 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.976 RON
-0.00010
USD
USD: 4.4612 RON
0.00170
GBP
GBP: 5.9711 RON
-0.00690
HUF
HUF: 1.2528 RON
0.00450
BGN
BGN: 2.5442 RON
CHF
CHF: 5.2832 RON
-0.01910
Convertor valutar

Rezultat: ---