Politic

Manfred Weber subliniază sprijinul PPE pentru aderarea României la Schengen în ciuda opoziției austriece

schedule 06 mar. 2024, 16:25

Manfred Weber subliniază sprijinul PPE pentru aderarea României la Schengen în ciuda opoziției austriece
9news default
Manfred Weber, liderul PPE, susține aderarea României și Bulgariei la Schengen, în pofida opoziției din Austria.

Președintele Partidului Popular European (PPE), Manfred Weber, a reiterat miercuri, la București, sprijinul deplin al partidului său pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, în ciuda opoziției exprimate de Partidul Popular Austriac (ÖVP). În cadrul Congresului PPE, care se desfășoară în capitala României, Weber a recunoscut existența unei "provocări austriece" în acest proces.

Manifestul electoral al PPE, care urmează să fie votat în cadrul congresului, include un apel pentru admiterea deplină a celor două țări în spațiul Schengen, eliminând controalele la frontierele terestre cât mai curând posibil. Documentul subliniază necesitatea reparării spațiului Schengen disfuncțional și consolidarea protecției frontierelor externe ale UE.

Weber a menționat că este democratic să existe opinii diferite asupra unor chestiuni, dar a accentuat că PPE este ferm în sprijinirea extinderii Schengen, având în vedere că România și Bulgaria îndeplinesc toate criteriile necesare. El a felicitat România pentru aderarea la spațiul Schengen cu frontierele maritime și aeriene și a îndemnat toate partidele politice din Austria, inclusiv socialiștii, să reconsidere poziția lor de opoziție.

Cancelarul austriac Karl Nehammer și partidul său, ÖVP, au exprimat clar că se vor opune acestui manifest, considerând că sistemul Schengen este stricat și necesită reparații înainte de orice extindere. Această poziție a fost reiterată de secretarul general al ÖVP, Christian Stocker, care a subliniat necesitatea de a nu acoperi problemele sistemului, ci de a le remedia.

În contextul acestor dezacorduri, președintele PPE a subliniat importanța convingerii tuturor partidelor din Austria să susțină extinderea Schengen, considerând aceasta o provocare majoră pentru PPE și pentru țările candidate.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---