Sibiul, orașul din România unde se poate trăi decent cu 2.300 de lei
Situat în inima Transilvaniei, Sibiul a devenit cunoscut drept unul dintre cele mai accesibile orașe din țara noastră în ceea ce privește costul vieții. Cu un nivel de trai decent și cheltuieli lunare reduse, Sibiul îndeplinește criteriile multor pensionari care caută să trăiască fără presiunea financiară.
Dar Sibiul nu a fost mereu la fel de accesibil. În anul 2020, costul vieții aici era comparabil cu alte orașe mari precum Craiova sau Timișoara. De atunci, lucrurile s-au schimbat semnificativ în 2023, astăzi Sibiul oferind un mediu de viață mult mai ieftin decât alte orașe importante din țară.
Statisticile arată că o familie cu patru membri are nevoie de aproape 7.953 de lei pe lună pentru a trăi decent în Sibiu. În același timp, o singură persoană poate trăi confortabil cu mai puțin de 2.300 de lei pe lună.
Citește și:
Drumul din România spre Grecia s-ar putea scurta. Ce au propus vecinii bulgari
Chiriile nu sunt la fel de costisitoare precum în București sau Cluj-Napoca, ceea ce înseamnă că mai rămân bani din buget chiar și pentru plăceri sau relaxare.
Un alt avantaj al alegerii Sibiului ca destinație de pensionare este proximitatea sa față de satul Rășinari, din același județ. Acest sat a primit titlul de „Cel mai frumos sat turistic” datorită economiei mixte bazate pe agricultură, creșterea animalelor și meșteșugurile tradiționale.
Sibiul, pe locul 7 la numărul de turiști în 2023, în creștere cu 33% față de 2022
Conform datelor Institutului Național de Statistică (INS), în 2023, Sibiul a urcat un loc în clasamentul numărului de turiști, creșterea fiind de 33% față de 2022. În primele trei luni ale acestui an, Sibiul a fost vizitat de 95.287 de persoane, cu peste 20 mii mai multe decât în 2022.
Citește și:
Deputat USR, la Green Start-Up Sustainability Forum & Awards
Green Start-Up Sustainability Forum & Awards
Ciprian Ciucu, la Green Start-Up Sustainability Forum & Awards
În acest clasament, pe primul loc se situează județul București (400 mii. turiști), urmat fiind de Brașov (328 mii.), Prahova (139mii), Cluj (133 mii), Suceava (100 mii), Bihor (98 mii), și Sibiu (95 de mii).
La polul opus, județele în care au venit în primele trei luni ale anului cei mai puțini turiști sunt Teleorman (1027 persoane), Călărași (3.472), Giurgiu (5.155) și Tulcea (6.325).