Economic Politic

Modificări majore privind salariile din România. Sporurile și bonusurile bugetarilor ar putea să dispară

schedule 23 iul. 2023, 11:19

Modificări majore privind salariile din România. Sporurile și bonusurile bugetarilor ar putea să dispară
Foto: Vlad Ispas/Shutterstock

Noul ministru al Muncii a anunțat modificări majore privind salariile din România. Sporurile și bonusurile bugetarilor ar putea să dispară, deoarece fiecare angajat la stat va câștiga în funcție de performanța la locul de muncă. 

Sporurile și bonurile bugetarilor ar putea să dispară

E gata legea salarizării. Proiectul a fost trimis către Banca Mondială și își propune să reformeze tot sistemul bugetar. Veniturile angajaților de la stat vor fi compuse dintr-o ccomponentă fixă și una variabilă, deci fiecare va fi plătit în funcție de performanță.

„Pentru mine e foarte importantă performanţa în administraţia centrală şi locală. Să nu ma fim în situaţia în care să fie suficient că ai intrat în sistemul public şi datorită vechimii deja să ai şi o remuneraţie mai bună, sa fie foarte oimportant ca cei care lucrează în sistemul public să fie motivaţi printr-o remuneraţie corectă în acord cu munca pe care o prestează”, a anunțat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii.

„Va fi destul de greu. Un an credem că va dura numai realizarea unui astfel de sistem. Ar trebui cineva să realizeze criteriile de performanţă, obiectivele pentru fiecare post în parte. Ulterior să le discute şi să le implementeze cu angajaţii. Se doreşte o aliniere a unui management de performanţă de la stat cu cel de la privat”, a explicat Aida Chivu, specialist resurse umane.

În prezent, există peste 50 de tipuri de sporuri la stat, de la cel pentru condiții grele de muncă sau suprasolicitare neuropsihotică până la spor pentru munca în ture sau spor pentru gestionarea informațiilor clasificate. Drept urmare, nu e de mirare că bugetarii ajung să aibă salarii și cu 50% mai mari decât angajații de la privat. 

„Această denaturare şi piramida întoarsă e una din cele mai grave tare ale societăţii româneşti. N-ai voie să ai salarii atât de mari faţă de privat, n-ai voie să ai salarii diferite la aceeaşi responsabilitate. Să n-ai transparenţa salariilor, trebuie să ştii inslusiv bonusurile”, a transmis Adrian Mitroi, profesor de economie.

13.500 de bugetari primesc peste 12.000 de lei lunar

Noul proiect de lege mai prevede ca niciun salariu de bază de la stat să nu fie mai mare decât al președintelui. În prezent, 13.500 de bugetari iau peste 12.000 de lei lunar, arată datele oficiale. 

„Categoric aici trebuie să facem o analiză atentă de aşa manieră încât să respectăm ierarhia şi să venim cu o lege a salarizării care să nu mai creeze aceste discrepanţe atât de mari”, a completat ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---