Economic

România nu îndeplinește condițiile pentru aderarea la moneda euro, conform Raportului de convergență al Comisiei Europene

schedule 26 iun. 2024, 15:01

România nu îndeplinește condițiile pentru aderarea la moneda euro, conform Raportului de convergență al Comisiei Europene
Christophe Licoppe/Shutterstock
România nu îndeplinește criteriile de aderare la euro, conform Raportului de convergență din 2024 al CE.

România nu îndeplinește criteriile necesare pentru adoptarea monedei euro, potrivit ultimelor evaluări ale Comisiei Europene. Conform Raportului de convergență din 2024, legislația românească nu este pe deplin compatibilă cu prevederile Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), în special la articolul 131. România nu respectă criteriile de stabilitate a prețurilor, soliditatea finanțelor publice, stabilitatea cursului de schimb și convergența ratelor dobânzilor pe termen lung.

Raportul, care analizează progresele țărilor Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, România și Suedia în vederea aderării la zona euro, indică o situație eterogenă în ceea ce privește convergența nominală a acestor state. Bulgaria este singura țară care îndeplinește majoritatea criteriilor, cu excepția unuia, și are o legislație națională considerată compatibilă cu normele uniunii economice și monetare.

Aderarea la zona euro este un proces bazat pe respectarea strictă a "criteriilor de la Maastricht", care includ stabilitatea prețurilor, soliditatea finanțelor publice, stabilitatea cursului de schimb și convergența ratelor dobânzilor pe termen lung. Pentru a adera la zona euro, statele membre trebuie să fie parte a mecanismului cursului de schimb (MCS II) pentru cel puțin doi ani, fără a înregistra tensiuni monetare semnificative.

În prezent, niciunul dintre statele evaluate nu îndeplinește toate criteriile de aderare. Suedia îndeplinește criteriul privind stabilitatea prețurilor, iar Bulgaria și Suedia respectă criteriul privind finanțele publice. Se așteaptă ca Cehia să îndeplinească acest criteriu în viitorul apropiat, conform unui raport al Comisiei Europene. De asemenea, Bulgaria, Cehia și Suedia îndeplinesc criteriul privind ratele dobânzilor pe termen lung, iar Bulgaria respectă și criteriul privind cursul de schimb.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 12 voturi
Nu: 21 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

33 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9771 RON
-0.00030
USD
USD: 4.6489 RON
0.00270
GBP
GBP: 5.88 RON
0.00200
HUF
HUF: 1.2603 RON
-0.00610
BGN
BGN: 2.5447 RON
-0.00010
CHF
CHF: 5.1718 RON
0.01430
Convertor valutar

Rezultat: ---