România nu îndeplinește criteriile necesare pentru adoptarea monedei euro, potrivit ultimelor evaluări ale Comisiei Europene. Conform Raportului de convergență din 2024, legislația românească nu este pe deplin compatibilă cu prevederile Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), în special la articolul 131. România nu respectă criteriile de stabilitate a prețurilor, soliditatea finanțelor publice, stabilitatea cursului de schimb și convergența ratelor dobânzilor pe termen lung.
Raportul, care analizează progresele țărilor Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, România și Suedia în vederea aderării la zona euro, indică o situație eterogenă în ceea ce privește convergența nominală a acestor state. Bulgaria este singura țară care îndeplinește majoritatea criteriilor, cu excepția unuia, și are o legislație națională considerată compatibilă cu normele uniunii economice și monetare.
Citește și:
Aderarea României la Schengen, o nouă șansă. Cum s-ar putea înclina balanța în favoarea noastră
România și criteriile de aderare la euro
România renunță la convocarea unui Consiliu Extraordinar JAI
Aderarea la zona euro este un proces bazat pe respectarea strictă a "criteriilor de la Maastricht", care includ stabilitatea prețurilor, soliditatea finanțelor publice, stabilitatea cursului de schimb și convergența ratelor dobânzilor pe termen lung. Pentru a adera la zona euro, statele membre trebuie să fie parte a mecanismului cursului de schimb (MCS II) pentru cel puțin doi ani, fără a înregistra tensiuni monetare semnificative.
În prezent, niciunul dintre statele evaluate nu îndeplinește toate criteriile de aderare. Suedia îndeplinește criteriul privind stabilitatea prețurilor, iar Bulgaria și Suedia respectă criteriul privind finanțele publice. Se așteaptă ca Cehia să îndeplinească acest criteriu în viitorul apropiat, conform unui raport al Comisiei Europene. De asemenea, Bulgaria, Cehia și Suedia îndeplinesc criteriul privind ratele dobânzilor pe termen lung, iar Bulgaria respectă și criteriul privind cursul de schimb.
Citește și:
România rămâne în urmă: Ce face Bulgaria pentru a intra în zona euro?
Sondaj: 60% din români văd aderarea la Schengen blocată economic
Ce soluții are România dacă nu intră în Schengen anul acesta