Politic

Blocaj la împărțirea puterii. PSD și PNL se ceartă pe candidatul la prezidențiale: Ce scenarii s-au discutat în cea mai recentă ședință

schedule 13 feb. 2024, 07:38

Blocaj la împărțirea puterii. PSD și PNL se ceartă pe candidatul la prezidențiale: Ce scenarii s-au discutat în cea mai recentă ședință
Foto: SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

E blocaj la vârful Coaliției. PSD și PNL se ceartă pe candidatul la prezidențiale: fiecare vrea să dea noul președinte al României. Pentru a-și atinge scopul, social democrații ar ceda funcția de premier și primăria Capitalei. Liberalii nu vor să-l susţină însă pe Marcel Ciolacu în cursa pentru Cotroceni. Neînţelegeri sunt şi în privinţa comasării alegerilor parlamentare cu cele pentru şefia statului.

Ideea unui candidat comun la alegerile prezidențiale, susținut de PSD și PNL, a blocat negocierile din Coaliție. Liderii PSD și PNL vor funcția de președinte al României.

„PNL va avea propriul candidat la alegerile prezidentiale. Asta e tot ce poate fi mai sanatos pt democratia din Romania”, a declarat Nicolae Ciucă, preşedintele PNL. 
„În ceea ce priveste candidatul unic. Va fi si candidatul PSD-ului si candidat unic pentru ca va fi cel mai bun candidat. Eu v-am zis ca PSD-ul va avea un candidat cel mai bun unic”, a declarat Marcel Ciolacu, preşedintele PSD.

PSD ar dori ca PNL să facă un compromis major și să susțină un candidat PSD la prezidențiale. Surse politice susțin că liderii PSD ar oferi la schimb funcția de premier și primăria Capitalei. De cealaltă parte, liderii PNL exclud categoric acest scenariu. 

În cazul în care PSD și PNL nu se vor înțelege, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă ar putea fi adversari în primul tur al alegerilor prezidențiale. 

„Cred ca este o solutie foarte buna pentru ca vom vedea fiecare dintre noi care este optiunea romanilor pentru un partid sau altul”, a declarat Nicolae Ciucă, preşedintele PNL.
„Nicolae Ciuca este cea mai buna varianta pentru Romania. Nu venim sa impunem ceva ca nu suntem veniti dinspre est cu cizma sovietică”, a declarat Rareş Bogdan, prim-vicepreşedinte PNL. 

Disensiuni există și în ceea ce privește comasarea alegerilor. PSD și PNL sunt de acord să unească alegerile europene din iunie cu localele. În această situație, ambele partide și-ar maximiza scorul prin implicarea primarilor. Nu la fel stau lucrurile și în cazul celorlalte două scrutine din acest an.

Surse politice transmit că liderii PNL și-ar dori comasarea parlamentarele cu primul tur de la prezidențiale. Liberalii speră ca șansele lui Nicolae Ciucă de a ajunge în finala prezidențială ar crește. De cealaltă parte, liderii PSD vor parlamentare cu turul II prezidențiale, variantă care ar dezavantaja PNL în cazul în care liberalii nu vor avea candidat în finala pentru Cotroceni. 

„Parlamentarele cu turul II - daca aceasta poate fi o solutie, de ce nu? Noi am analizat si turul I era cel care se potrivea cel mai bine din punct de vedere legal”, a declarat Nicolae Ciucă, preşedintele PNL.

Surse politice citate de Observator spun că Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu îi vor prezenta președintelui Klaus Iohannis rezultatele negocierilor din coaliția de guvernare.  

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---