Locale Social Sănătate

Guvernul României a demarat construcția spitalelor regionale din Iași și Cluj

schedule 28 feb. 2024, 13:28

Guvernul României a demarat construcția spitalelor regionale din Iași și Cluj
Foto: Shutterstock.com
Guvernul României a inițiat construcția spitalelor regionale de urgență din Iași și Cluj, cu finanțare PNRR și finalizare în 2026.

Guvernul României a semnat contractele pentru începerea lucrărilor la Spitalul Regional de Urgență Iași și Spitalul Regional de Urgență Cluj, marcând astfel debutul fazei de construcție pentru aceste două importante proiecte sanitare. Premierul Marcel Ciolacu a exprimat mândria cu privire la acest pas semnificativ, menționând că reprezintă îndeplinirea unei promisiuni de lungă durată din partea clasei politice.

Aceste spitale regionale, aflate în planificare de peste 15 ani, au fost subiectul promisiunilor electorale ale mai multor guverne precedente. Proiectele, cu o valoare totală estimată la 1,5 miliarde de euro, sunt susținute financiar prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), iar termenul de finalizare este stabilit pentru anul 2026.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a subliniat complexitatea acestor proiecte, care au necesitat un an pentru elaborarea proiectelor tehnice și obținerea autorizațiilor necesare. Firmele contractate pentru executarea lucrărilor sunt Ness Proiect Europe SRL pentru Iași și Ubitech Construcții SRL pentru Cluj, cu durate contractuale de 16 luni, ce includ atât execuția, cât și o posibilă mentenanță și supraveghere.

Spitalul Regional de Urgență din Iași va avea o capacitate de 850 de paturi și 20 de săli de operație, în timp ce Spitalul Regional de Urgență din Cluj va dispune de 849 de paturi și o varietate de facilități și servicii medicale. Aceste spitale sunt destinate să devină centre principale pentru îngrijirea pacienților critici și cazurilor complexe din regiunile lor respective.

La evenimentul de semnare a contractelor au fost prezenți, alături de premierul Marcel Ciolacu și ministrul Sănătății Alexandru Rafila, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean, președintele Agenției pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS), Adrian Popa, și reprezentanți ai autorităților locale.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9759 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6361 RON
0.00770
GBP
GBP: 5.8194 RON
0.00060
HUF
HUF: 1.2736 RON
-0.00460
BGN
BGN: 2.5441 RON
CHF
CHF: 5.0891 RON
0.00570
Convertor valutar

Rezultat: ---