Sănătate

Care sunt cele mai nesănătoare alimente de post. Sunt pericol pentru sănătate

schedule 04 dec. 2023, 10:48

Care sunt cele mai nesănătoare alimente de post. Sunt pericol pentru sănătate
Foto: Shutterstock

Pe scurt, postul Crăciunului înseamnă rugăciune și abținerea de la alimentele „de dulce”. Și dacă în privința detoxifierii mentale lucrurile sunt clare, nu la fel stă situația și când vine vorba de alimentație, căci preparatele „de post” se pot transforma într-un pericol pentru sănătate. Sunt pline de zahăr, sare și aditivi. Specialiștii ne îndeamnă să consumăm mai multe alimente proaspete și să ne ferim de cele procesate. 

Alimente nesănătoase de post

Credincioșii care s-au înhămat la cel mai greu post al anului, de 40 de zile, au o misiune din ce în ce mai grea. Multe alimente de post sunt nesănătoare. 

Într-o gustare de post compusă din pâine, pate de post, margarină, halva, lapte de soia și ceai se găsesc aproape 6 grame de sare, mult peste recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. 

Unul dintre cele mai populare produse de post este pateul vegetal, acesta fiind și unul dintre alimentele cele mai nesănătoase. Statisticile arată că pateul vegetal are în componență foarte multe E-uri. Ba mai mult, dacă citim eticheta unui astfel de produs, vedem că pe lângă sare avem potențiatori de aromă și coloranți. O singură porție ocupă 20% din necesarul de sare al unui organism într-o singură zi. 

„Este folosită ca şi principiu pentru conservarea acestui tip de alimente. Însă trebuie reţinut că avem limitări de sare în special pentru cei despre care vorbim de patologii de ordine cardiovasculară”, a explicat Ionuț Ignat, nutriționist, pentru Observator
„Trebuie să fim mai atenţi când cumpărăm pateul de post, când cumpărăm un şniţel de post, când cumpărăm brânză de post, pentru că, să fim realişti, nu se poate din plante să ajungi la acelaşi gust, la acelaşi miros, textură şi formă cum este un produs să spunem din carne, din lapte”, a declarat Sorin Mierlea, InfoCons. 
„O regulă foarte importantă în perioada postului face referire la includerea proteinelor. Dacă noi nu vom avea grijă să avem suficiente proteine în alimentația noastră în perioada postului atunci riscăm să ne dereglăm apetitul și să ne mărim foarte mult porțiile.
Proteinele în perioada postului le putem include utilizând incrediente precum fasolea, năutul, chiar și soia, dacă nu este consumată în cantități foarte mari, ciupercile pot fi de folos și de asemenea nucile, migdalele, fisticul”, a explicat nutriționistul Adina Rusu, pentru Alephnews.

Ce ar trebui să mâncăm în postul Crăciunului

Nutriționistul Adina Rusu a mai spus că este important ca în perioada postului să respectăm programul de mese. Ne recomandă ca la micul dejun să apelăm la cereale sau produse tartinabile precum humus sau guacamole, dar să fim atenți la cantitatea de pâine. Nu trebuie să consumăm mai mult de una-două felii. 

Iată cum ar trebui să arate un meniu de post echilibrat, astfel încât să rămânem sănătoși și cu aceleași kilograme și după „cura” de dinaintea sărbătorilor de iarnă. 

„La mesele principale putem consumă fie supe sau ciorbe pe bază de legume, acestea fiind foarte bogate în vitamine și minerale importante pentru această perioadă. Sau putem consuma salate mixte. Sau mâncărurile clasice de legume sau de leguminoase, dar având grijă să nu adăugăm foarte mult ulei la preparare și, de asemenea, dând o mare importanță porției de alimente.”

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---