Sănătate

Retragere de pe piață a loturilor de pui cu salmonella

schedule 31 mar. 2024, 07:22

Retragere de pe piață a loturilor de pui cu salmonella
Foto: ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO
ANPC retrage loturi de carne de pui cu salmonella, provenite din România și import. Se urmărește conformitatea și calitatea produselor.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat retragerea de pe piață a mai multor loturi de carne de pui, după ce s-a depistat prezența bacteriei salmonella. Loturile afectate provin atât din import, din Polonia și Ungaria, cât și de la producători din România, în special din județele Vaslui, Bacău și Buzău. Directorul general al Direcției Control și Supraveghere Piață și Armonizare Europeană din cadrul ANPC, Paul Anghel, a subliniat că instituția lucrează îndeaproape cu ANSVSA pentru a identifica și a indisponibiliza loturile suspecte, în contextul eforturilor Uniunii Europene de a stopa răspândirea salmonellei.

În plus, Paul Anghel a făcut clarificări referitoare la termenul "puiul vopsit", menționând că este o expresie metaforică folosită pentru a sublinia importanța informării corecte și complete a consumatorilor. Acesta a explicat că folosirea aditivilor alimentari omologați nu este periculoasă pentru consumatori și că producătorii care decid să ofere un produs premium, cum ar fi puiul hrănit cu porumb, trebuie să respecte normele legale privind etichetarea. Astfel, este permisă mențiunea "hrănit cu porumb" pe etichete doar dacă minim 50% din hrana păsărilor este porumb, ceea ce poate duce la o culoare galbenă a cărnii și epidermei păsărilor.

De asemenea, Anghel a menționat că producătorii români se confruntă cu presiuni din partea retailerilor în ceea ce privește prețul, uneori fiind nevoiți să își vândă produsele în pierdere. Acesta a îndemnat comercianții să nu se concentreze exclusiv pe preț, ci să acorde o atenție sporită calității și conformității produselor.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9759 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6361 RON
0.00770
GBP
GBP: 5.8194 RON
0.00060
HUF
HUF: 1.2736 RON
-0.00460
BGN
BGN: 2.5441 RON
CHF
CHF: 5.0891 RON
0.00570
Convertor valutar

Rezultat: ---