Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat retragerea de pe piață a mai multor loturi de carne de pui, după ce s-a depistat prezența bacteriei salmonella. Loturile afectate provin atât din import, din Polonia și Ungaria, cât și de la producători din România, în special din județele Vaslui, Bacău și Buzău. Directorul general al Direcției Control și Supraveghere Piață și Armonizare Europeană din cadrul ANPC, Paul Anghel, a subliniat că instituția lucrează îndeaproape cu ANSVSA pentru a identifica și a indisponibiliza loturile suspecte, în contextul eforturilor Uniunii Europene de a stopa răspândirea salmonellei.
În plus, Paul Anghel a făcut clarificări referitoare la termenul "puiul vopsit", menționând că este o expresie metaforică folosită pentru a sublinia importanța informării corecte și complete a consumatorilor. Acesta a explicat că folosirea aditivilor alimentari omologați nu este periculoasă pentru consumatori și că producătorii care decid să ofere un produs premium, cum ar fi puiul hrănit cu porumb, trebuie să respecte normele legale privind etichetarea. Astfel, este permisă mențiunea "hrănit cu porumb" pe etichete doar dacă minim 50% din hrana păsărilor este porumb, ceea ce poate duce la o culoare galbenă a cărnii și epidermei păsărilor.
Citește și:
Firea și Ciolacu susțin candidatura lui Cîrstoiu
De asemenea, Anghel a menționat că producătorii români se confruntă cu presiuni din partea retailerilor în ceea ce privește prețul, uneori fiind nevoiți să își vândă produsele în pierdere. Acesta a îndemnat comercianții să nu se concentreze exclusiv pe preț, ci să acorde o atenție sporită calității și conformității produselor.