Politic

Legea Educației, prezentată azi. Ce ar urma să se decidă

schedule 27 feb. 2023, 07:04

Legea Educației, prezentată azi. Ce ar urma să se decidă
Foto: SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO

După luni de amânări, ministrul Ligia Deca va prezenta azi modificările din noua Lege a Educației. Cele mai așteptate informații sunt cele referitoare la clasele a opta și a douăsprăzecea. Iată ce ar urma să se decidă. 

Modificările din noua Lege a Educației, prezentate azi

UPDATE15:29: „În sesiunile de vară și toamnă, elevii vor avea mai puține discipline de examen, pentru că probele de competențe lingvistice pentru limba 1, limba 2, probele de competențe digitale și proba de competență complementară se vor putea da încă din timpul anului școlar”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca, despre noul examen de Bacalaureat, cel prevăzut în proiectul legii învățământului preuniversitar.

Elevii de clasa a XII-a vor susține două probe la limba străină 1 și limba străină 2. La profilul uman, proba complementară va fi la matematică sau științele naturii, iar elevii de la real vor alege una dintre disciplinele: istorie, logică, filozofie, psihologie, după cum a menționat Ligia Deca. 

„Examenul de bacalaureat. Așa cum spuneam, se pliază pe fiecare profil, deci vom avea bacul tehnologic pe care liceele tehnologice îl propun și îl așteaptă de multă vreme. Rămânem cu două probe de competențe lingvistice, limbă străină 1, limbă străină 2, tocmai pentru a crește potențialul de angajare și adecvarea absolvenților pentru societatea viitorului. Sigur, cele două probe la nivelul de competență diferită, în funcție de câtă limbă străină s-a studiat în parcursul de liceu sau de gimnaziu.
Ce avem în plus față de formula de acum? Este o probă așa-zis complementară, de competențe de bază, care pentru profilul uman va fi la matematică sau științe ale naturii. Pentru profilul real, o probă la alegere pentru disciplinele socio-umane: istorie, logică, filozofie, psihologie. Notarea, fiind vorba de competențe de bază, nu avansate, se va face pe sistem „admis respins”.
Important: în sesiunile de vară și toamnă, elevii vor avea mai puține discipline de examen, pentru că probele de competențe lingvistice pentru limba 1, limba 2, probele de competențe digitale și proba de competență complementară se vor putea da încă din timpul anului școlar. Practic, degrevând încărcarea candidaților în acea perioadă de vară în care se susține în mod tradițional examenul de bacalaureat.”

Cele două proiecte de legi consolidate ale Educației, lansate în dezbatere publică în vara anului 2022, vor fi prezentate luni, 27 februarie, într-o conferință de presă care va avea loc la ora 14:30. 

„Ministrul Educației, Ligia Deca, vă invită luni, 27 februarie, la ora 14.30, la sediul Ministerului Educației din strada General H.M. Berthelot Nr. 28-30, la o conferință de presă ce se va desfășura la parter, în Sala de ședințe. Conferința va avea ca temă Proiectele de legi ale educației”, potrivit mesajului transmis jurnaliștilor acreditați la Ministerul Educației.

Este a doua conferință de presă organizată de Ministerul Educației cu Ligia Deca în poziția de ministru, după cea făcută la aproape două săptămâni de la preluarea mandatului. Ligia Deca guvernează fotoliul de la Educație de la începutul lunii octombrie 2022. 

Ce ar urma să se decidă

Admiterea la liceu, cât și examenul de Bacalaureat, vor fi schimbate, conform unor surse Observator. Evaluarea Națională rămâne la fel, dar noua lege propune și un examen de admitere la liceu, pentru cine vrea. Mai mult, ar urma să se hotărască dacă absolvenții liceelor pedagogice vor putea profesa ca învățători sau educatori în cazul în care nu au și studii superioare. 

Anunțul referitor la Legile Educației vine în urma acordului la care s-a ajuns în coaliția de guvernare pe această temă. Conform deciziei inițiate de aleși, legile ar fi urmat să fie aprobate până pe 15 martie.

În urmă cu o săptămână, ministrul Ligia Deca a declarat despre adoptarea Legilor Educației că dorește ca, după tratativele din coaliție, să poată să facă public un calendar cu toate etapele care urmează.

Cât despre salarizare, aceasta a afirmat că își dorește ca profesorii care merg în zonele dezavantajate să aibă un sprijin suplimentar. Așadar, oficialul a spus că sunt luate în calcul o serie de beneficii care vizează prime de instalare și posibilitatea de creștere a salariilor pentru cei care merg în aceste comunități. 

Neînțelegeri între PNL și PSD privind Legile Educației

Marcel Ciolacu (PSD), Nicolae Ciucă (PNL) și Kelemen Hunor (UDMR) au convenit ca legile să fie adoptate de Guvern până pe 15 februarie, iar Parlamentul să le voteze până pe 15 martie, dar PSD a cerut amânarea cu 30 de zile a acelui calendar. 

Pe 24 ianuarie, de Ziua Unirii Principatelor, președintele Klaus Iohannis a cerut finalizarea rapidă a Legilor Educației, care sunt discutate de aproape 8 luni și au fost elaborate de fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 15 voturi
Nu: 24 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

39 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.977 RON
-0.00010
USD
USD: 4.7308 RON
-0.00010
GBP
GBP: 5.9957 RON
0.01540
HUF
HUF: 1.2029 RON
-0.00200
BGN
BGN: 2.5447 RON
-0.00010
CHF
CHF: 5.3444 RON
-0.00320
Convertor valutar

Rezultat: ---