Social

Ministerul Turismului schimbă legea în urma tragediei de la Ferma Dacilor. Noua metodă prin care vor fi certificate pensiunile

schedule 29 dec. 2023, 11:34

Ministerul Turismului schimbă legea în urma tragediei de la Ferma Dacilor. Noua metodă prin care vor fi certificate pensiunile
Foto: ISU

Ministerul Turismului schimbă legea în urma tragediei care a avut loc la pensiunea Ferma Dacilor. Ministrul Radu Oprea a solicitat o nouă metodă de certificare a pensiunilor.

Se schimbă legea după tragedia de la Ferma Dacilor

Ministrul Economiei și al Turismului, Radu Oprea, a declarat în urma tragediei care a avut loc la Ferma Dacilor, că "permisiunea de funcționare nu intră în atribuțiile Ministerului Turismului", ci doar atestă un standard de calitate, iar instituția nu are nici măcar responsabilitatea să verifice aspectele legate de construcție.

De asemenea, Oprea a explicat că după tragedia din Prahova a solicitat modificarea legii, astfel încât pensiunile să nu mai fie certificate fără autorizații.

"Ministerul Turismului certifică un standard, o calitate a serviciilor pe care le primești când vorbim de o stea, două, trei și așa mai departe, sau de margarete, în cazul pensiunilor, detalii care se regăsesc în documentele pe care administratorii unui astfel de hotel le transmit către minister", a explicat ministrul.

Oprea a mai subliniat că certificarea unui standard, după legislația de astăzi, presupune depunerea unei documentații unde singura conexiune cu partea de construcție, de stabilitate, de siguranță, este solicitarea de a veni cu înregistrarea de la Registrul Comerțului.

"La Registrul Comerțului administratorul sau acționarul unei companii, întreprinderi înregistrate trebuie să facă declarații pe propria răspundere că se conformează la regulile de mediu, de securitate la incendiu, sanitar veterinar, după caz, depinde de activitate. Restul, toate celelalte documente pe care le solicităm țin de acest standard pe care îl găsești într-o cameră”, a mai spus el.

Cu privire la Ferma Dacilor, în anul 2017 a fost înregistrată o primă solicitare la Ministerul Turismului pentru trei stele.

"Solicitarea o face administratorul, acționarul, cel care are puterea de a reprezenta societatea comercială, care este proprietarul acelei capacități de cazare. Nu am văzut solicitarea și documentele, doar nota de informare trimisă de cei din departamentul turism, din direcția turism, din minister. În notă mi se spune că au solicitat, și în conformitate cu legea eliberăm acest certificat provizoriu cu o valabilitate de maximum 90 de zile.
În acest interval trebuie să se deplaseze cei din direcția de control să verifice că sunt îndeplinite acele condiții solicitate. Noi verificăm standardul de calitate al camerei respective. Standardul presupune că la o cameră cu patru stele, de exemplu, trebuie să ai un număr de prosoape, un număr de paturi, perne, pături, o suprafață. Acestea sunt certificările pe care le dăm noi, ca minister. Nimic altceva în plus. Nu ține de construcție, de stabilitatea inclusiv la incendiu. Acestea sunt parte integrantă a autorizației de construire”, a mai declarat Oprea.

Ministrul Turismului a mai menționat că ISU are o responsabilitate strictă în ceea ce privește verificarea acestui lucru.

"Astăzi am solicitat să fie modificat ordinul de ministru. Încă nu mi-a ajuns la mapă, ca să-l semnez, dar îl voi semna astăzi, cel târziu mâine dimineață, prin care se introduc, suplimentar față de cerințele care existau, să fie prezentată autorizația de construire, care are ca parte componentă și autorizația la incendiu, unde e cazul, și în cazul celor care există, pentru că sunt și alte tipuri de campare, să fie un certificat de la cadastru, care să arate exact și explicit destinația pe care o va urma, astfel încât să avem o legătură și între celelalte instituții de control ale statului român și certificarea pe care o dăm noi, referitoare la standard”, a mai spus el.

De asemenea, pensiunea Ferma Dacilor a primit o amendă de 40.000 de lei în 2017, pentru că funcționa fără o astfel de certificare, a mai transmis ministrul.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 8 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

27 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---