Politic

Săptămână de foc la PSD și PNL: ultimele negocieri pentru rotativa guvernamentală. Ce miniștri ies din calcul

schedule 16 mai 2023, 07:23

Săptămână de foc la PSD și PNL: ultimele negocieri pentru rotativa guvernamentală. Ce miniștri ies din calcul
Foto: ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO

Este o săptămână de foc la Guvern. PSD și PNL poartă ultimele negocieri pentru schimbarea de putere. Cabinetul Ciolacu trebuie să preia frâiele până la sfârșitul lunii. Marea întrebare este cu va arăta. De aceea, luni seară, au avut loc discuții importante. Premierul Nicolae Ciucă i-a convocat la ședință pe liderii de filială din România. În urma acesteia, a fost creionat un „plan de bătaie”, dar și ce nume de miniștri ar putea ieși din calcul. 

PSD și PNL, ultimele negocieri pentru rotativa guvernamentală

Daniel Cadariu, Ministrul Antreprenoriatului și Turismului, nu ar mai avea loc în viitorul guvern. Semne de întrebare sunt și în ceea ce îl privește pe Lucian Bode, ministrul de Interne, Florin Spătaru, ministrul Economiei, ar putea fi înlocuit cu șefia ministerului de către Mihai Tudose, fost prim-ministru, care și-ar dori să fie vicepremier în viitorul guvern.

A avut întâlniri și cu Marcel Ciolacu. Cu toate acestea, unele surse politice spun că Mihai Tudose nu ar vrea să facă parte din viitorul Executiv. Un alt nume vehiculat este Radu Oprea pentru șefia Ministerului Economiei. 

Mai puține ministere în Guvernul Ciolacu

Surse politice susțin că în viitorul guvern ar putea fi mai puțin ministere. Ministerul Antreprenoriatului și Turismului ar putea fi împărțit, adică o parte va trece la Ministerul Economiei și alta la Ministerul de Externe. De asemenea, Ministerul Sportului ar suferi și el modificări; ar putea fi comasat cu Ministerul Familiei.

Ce planuri au partidele

PNL vrea ca pensiile mai mici de 3.000 de lei să nu fie impozitate și ar vrea ca infrastructura să primească 2% din PIB, până la sfârșitul anului 2030. 

PSD și-ar dori scăderea prețurilor la alimentele de bază, cât și o schemă de sprijin pentru sectorul construcțiilor, așa încât materialele de construcții să fie produse în România la prețuri mai mici. 

Ce funcție ar putea avea Ciucă

După ce Marcel Ciolacu, președinte PSD, va fi numit premier, Nicolae Ciucă ar putea să își păstreze influența în Guvern, motiv pentru care ar fi cerut să se înființeze un post de vicepremier pentru el. Mai mult, Ciucă își dorește să revină la Apărare. 

„Are susținerea susținerea partidului pentru orice post își dorește”, a declarat Rareș Bogdan, vicepreședinte PNL. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 9 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

28 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9746 RON
0.00020
USD
USD: 4.5756 RON
0.00210
GBP
GBP: 5.8203 RON
-0.00560
HUF
HUF: 1.2905 RON
-0.00250
BGN
BGN: 2.5434 RON
0.00010
CHF
CHF: 5.0327 RON
0.00430
Convertor valutar

Rezultat: ---