Politic

Negocieri pentru noul Guvern: un minister a blocat discuțiile. Ce calcule s-au făcut până acum

schedule 19 mai 2023, 08:48

Negocieri pentru noul Guvern: un minister a blocat discuțiile. Ce calcule s-au făcut până acum
Foto: CONSTANTIN DUMA / AGERPRES FOTO

Sunt negocieri de foc pentru noul Guvern. Un singur minister a blocat discuțiile, iar, conform unor surse UDMR ar urma să iasă din Coaliție, nemulțumiți că pierd portofoliile deținute acum, îndeosebi ministerul Dezvoltării. PNL și PSD duc tratativele la alt nivel în ceea ce privește numele care vor face parte din Executivul ce va fi condus de liderul social-democrat Marcel Ciolacu, de luna următoare. 

Se poartă negocieri de foc pentru noul Guvern

Ministerul Transporturilor ar fi portofoliul care ar fi blocat negocierile de la Palatul Victoria pentru că PSD vrea să-l păstreze, iar ca PNL să-l cedeze ar fi cerut ministerul Dezvoltării pentru Nicolae Ciucă în viitorul guvern condus de Marcel Ciolacu.

Numai că acest minister al Dezvoltării este condus în prezent de Cseke Attila de la UDMR, iar ca UDMR să cedeze ar fi primit în schimbe fie ministerul Proiecte Europene, fie ministerul Digitalizării, portofolii cu care Kelemen Hunor nu ar fi fost de acord. Acest fapt a dus la ieșirea maghiarilor de la masa negocierilor.

Cu toate acestea, nu ar fi definitivă această poziție a UDMR. Ar putea să rămână la guvernare, în eșalonul doi, cu secretari de stat sau șefi de agenții. Negocierile sunt departe de a fi încheiate, iar lucrurile se pot schimba de la o oră la alta. 

În cazul în care viitorul guvern va fi fără UDMR, atunci toate ministerele se vor împărți între PSD și PNL: ministerul Dezvoltării va fi la PNL, iar PSD va lua ministerul Mediului. 

Se vorbeşte despre comasare, dar şi despre nume în guvernul lui Ciolacu, dar nu foarte noi pentru că sunt oameni care au mai trecut prin diferite guverne, la diferite ministere. 

Ce planuri au partidele

PNL vrea ca pensiile mai mici de 3.000 de lei să nu fie impozitate și ar vrea ca infrastructura să primească 2% din PIB, până la sfârșitul anului 2030. 

PSD și-ar dori scăderea prețurilor la alimentele de bază, cât și o schemă de sprijin pentru sectorul construcțiilor, așa încât materialele de construcții să fie produse în România la prețuri mai mici. 

Ce funcție ar putea avea Ciucă

După ce Marcel Ciolacu, președinte PSD, va fi numit premier, Nicolae Ciucă ar putea să își păstreze influența în Guvern, motiv pentru care ar fi cerut să se înființeze un post de vicepremier pentru el. Mai mult, Ciucă își dorește să revină la Apărare. 

„Are susținerea susținerea partidului pentru orice post își dorește”, a declarat Rareș Bogdan, vicepreședinte PNL. 


SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9763 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6386 RON
0.01810
GBP
GBP: 5.8067 RON
-0.01890
HUF
HUF: 1.2671 RON
-0.00220
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.0843 RON
0.00950
Convertor valutar

Rezultat: ---