Politic

Austria, gata să susțină România în „Air Schengen”. Ciolacu: „Cerințele Austriei nu mi se pare unele exagerate”

schedule 11 dec. 2023, 15:07

Austria, gata să susțină România în „Air Schengen”. Ciolacu: „Cerințele Austriei nu mi se pare unele exagerate”
LCV / Shutterstock

România are din ce în ce mai multe șanse să intre în spațiul Schengen. Cel mai probabil, țara noastră va intra „terestru” în Schengen în timpul președinției ungare a Consiliului Uniunii Europene, după intrarea în așa-numitul "Air Schengen".

România, tot mai aproape de spațiul Schengen

Se pare că România se îndreaptă cu pași mici, dar siguri, spre spațiul Schengen. Gerhard Karner a confirmat că Austria este deschisă pentru susținerea României în "Air Schengen”.

"Air Schengen" reprezintă eliminarea controlului pașapoartelor de pe aeroporturile din spațiul de liberă circulație, pentru destinații Schengen.

Această măsură se va implementa în primăvara anului viitor. Urmează ca Ungaria să dețină președinția Consiliului Uniunii Europene în perioada iulie - decembrie 2024, după ce o va prelua de Belgia la începutul acestui an.

"Am declanșat în acest moment negocierile, pentru că România era blocată. Primul pas, cel mai important, s-a făcut: Austria este mai flexibilă. Normal că nu puteau să anunțe triumfalist că, din acest moment, fără nici o condiție, o să intre România pentru primul pas, cel aerian. Cred că sub președinția Ungariei vom continua cu pasul doi, terestru. Ministru de interne este în momentul acesta la Viena la negocieri și urmează să meargă în Slovacia, tot pentru negocieri.
Cerințele pe care le are Austria nu mi se pare unele exagerate, fiindcă ne dorim cu toții o întărire a frontierei și cu Bulgaria, și cu Ungaria. Nu ne păcălim unii pe alții și nu ne mințim, dar domnul Cherecheș a reușit să treacă frontiera cu un buletin al unui văr mai tânăr cu 10 ani. Ăsta este adevărul!
Dacă vrem să mințim și să băgăm sub preș totul și să credem că noi păcălim pe toată lumea - că am eu o teorie, că șmecheria asta a distrus România - nu vom reuși, pentru că nu ne crede nimeni. O să ne arate imaginile pe care le-ați văzut la televizor. Deci, sunt niște discuții normale și sunt ferm convins că vor fi benefice pentru români și pentru statul român", a spus Ciolacu.

„N-am văzut cereri de afgani sau sirieni care să vrea să stea în România”

Premierul România a comentat și una dintre condițiile care au fost anunțate de Austria pentru primirea în "Air Schengen", și anume, despre consolidarea controalelor la frontierele terestre dintre Bulgaria și România, dar și dintre România și Ungaria.

Potrivit Austriei, cele două țări ar trebui "să-și asume responsabilitatea" pentru migranții care au sosit ilegal în aceste state. Asumarea responsabilității se referă la faptul că solicitările de azil să fie procesate în cele două state ținute în afara Schengen, dar membre ale Uniunii Europene.

Marcel Ciolacu susține că nu a văzut nicio solicitare de la "sirieni și afgani" care să își dorească să locuiască în România. De asemenea, prim-ministrul a menționat că deblocarea semnalată de Austria nu este suficientă.

"Cu adevărat, depindem, totuși, de negocierile care se vor termina în Olanda (referitoare la noul guvern) în ceea ce privește Bulgaria, nu în ceea ce privește România. Așteptăm acea decizie, ca să vedem abordarea pe care o are România mai departe. Cred că este corect față de o țară vecină, cum este Bulgaria, să nu intrăm în aceste discuții în acest moment", a spus Ciolacu.

Anul trecut, la Consiliul JAI, Olanda s-a opus aderării Bulgariei la spațiul Schengen, însă a menționat că nu se opune aderării României.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---