Politic

Die Presse: România se pregătește să combată Austria dacă nu renunță la votul privind Schengen

schedule 04 mai 2023, 10:09

Die Presse: România se pregătește să combată Austria dacă nu renunță la votul privind Schengen
Foto: Mircea Moira/ Shutterstock

România vrea să blocheze Austria la OSCE şi parteneriatul NATO pentru pace în cazul în care Viena nu renunţă la votul său privind aderarea ţării noastre la Schengen, conform publicaţiei Die Presse. 

România vrea să combată Austria dacă nu renunță la votul privind Schengen - Die Presse

România lucrează la un răspuns ferm la nivel internațional, în replică împotriva Austriei, susțin surse diplomatice citate de publicația Die Presse.

În prezent, OSCE se confruntă cu o problemă privind existența sa. Rusia se opune ca Estoria să preia președinția deținută acum de Macedonia de Nord, iar Kremlinului nu îi convine modul prin care statul baltic sprijină Ucraina. 

În OSCE procedeul luării hotărârilor se face pe baza de unanimitate. Dacă Rusia s-ar opune, organizația care cuprinde 57 de membri ar paraliza, potrivit Rador.

Austria, care găzduiește sediul OSCE, simțindu-se și deosebit de răspunzătoare din acest motiv, se gândește să devină o țară a președinției. Pentru moment, nu este vorba despre ceva oficial, deoarece candidatura Estoniei este valabilă ca și până acum, însă în culise lucrurile sunt tensionate deja.

Pe 8 decembrie 2022, Austria și-a folosit dreptul de veto și a blocat aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, cancelarul l Karl Nehammer invocând numărul mare de imigranţi ilegali care nu sunt înregistraţi şi care ajung în Europa Centrală, deşi România, ca şi Bulgaria şi Croaţia, fusese certificată anul trecut de Comisia Europeană că este gata pentru Schengen, după ani de pregătiri. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9758 RON
0.00070
USD
USD: 4.6438 RON
-0.00650
GBP
GBP: 5.82 RON
-0.01820
HUF
HUF: 1.269 RON
-0.00280
BGN
BGN: 2.5441 RON
0.00030
CHF
CHF: 5.0948 RON
-0.01160
Convertor valutar

Rezultat: ---