Politic

PSD și PNL sunt gata de rotativă. Nicolae Ciucă ar urma să demisioneze luni, indiferent de ce se întâmplă cu greva profesorilor

schedule 11 iun. 2023, 09:32

PSD și PNL sunt gata de rotativă. Nicolae Ciucă ar urma să demisioneze luni, indiferent de ce se întâmplă cu greva profesorilor
Foto: CONSTANTIN DUMA / AGERPRES FOTO

Pe masa ședinței de guvern de astăzi este și ordonanța de urgență care prevede echivalarea probelor de competențe digitale cu notele de la clasă și ca evaluarea de clasa a patra să nu se susțină anul acesta. Cum greva profesorilor este pe care să se încheie, Executivul acceptând, sâmbătă seară, revendicările făcute de sindicatele din Educație, rotativa guvernamentală poate continua. Nicolae Ciucă ar urma să demisioneze luni, făcând loc noului premier, Marcel Ciolacu. 

PSD și PNL sunt gata de rotativa guvernamentală, indiferent de greva profesorilor: Ciucă ar urma să demisioneze luni

În câteva ore va începe ultima ședință de guvern în care se încearcă tranşarea conflictului din Educație. Ultimele propuneri venite din partea guvernanților, de sâmbătă seară, care anunță că au acceptat revendicările sindicatelor din Educație pentru profesori și ceilalți angajați din învățământ, ar putea să încheie valul de proteste. Surse din rândul sindicaliștilor susțin, însă, că greva va continua cel puțin și mâine. Vom vedea care va fi, de fapt, anunțul oficial al acestora. 

Paralel cu problema din învățământ, surse politice, citate de Observator, susțin că premierul Nicolae Ciucă își va depune demisia luni, pentru ca imediat după să aibă loc consultările la Cotroceni, astfel încât marți să fie desemnat un premier, în persoana lui Marcel Ciolacu. Ulterior, miercuri și joi, vor fi făcute audierile în comisii și va fi dat și votul de învestitură al noului cabinet de guvernare.

Surse politice relevă că parlamentarii au fost înștiințați să nu părăsească București săptămâna viitoare, dat fiind că audierile și acest vot de învestitură să poată fi dat până joi, cel mai probabil pentru noul cabinet care va fi condus de liderul PSD. 

Urmează să vedem ce se va întâmpla important și la ședința celor de la PSD, care va avea loc astăzi, de la ora 12.00, la Vila Loac. Ei vor alege miniștri care vor face parte din noul cabinet de guvernare. Tot azi se va discuta și ce se va întâmpla cu UDMR, dacă rămâne sau nu în eșalonul întâi în noul Executiv.

UDMR vrea să păstreze Ministerul Dezvoltării, dar și Ministerul Mediului. În acest caz, Transporturile și Ministerul Finanțelor ar trece la PNL, iar la PSD ar reveni Ministerul Proiectelor Europene și Ministerul Justiției. Decizia privind reducerea numărului de ministere la 18 se păstrează. 

Este al treilea calendar pentru această rocadă guvernamentală care a fost amânată sau împiedicată de greva profesorilor

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---