Liderii PSD și PNL au împărțit bugetul pentru 2024
Conform surselor Observator, Ministerul Sănătății va primi cu aproape 6 miliarde de lei mai puțin în 2024, în timp ce Agricultura va ieși și ea pe minus, cu mai bine de 1 miliard. În schimb, pentru Educație, liderii PSD-PNL au dat 55 miliarde de lei, adică 4,1% din PIB, cu peste 20 de miliarde de lei mai mult anul viitor.
Cu acești bani vor fi plătite majorările salariale pentru profesori. Creșterea de 20% a veniturilor ar putea fi acordată etapizat, nu dintr-un foc, așa cum au promis politicienii pentru a opri greva cadrelor didactice. După aproape 5 ore de discuții, liderii PNL și PSD au stabilit prioritățile pentru anul 2024: creșteri de pensii și salarii în valoare de 45 de miliarde de lei, care vor adânci mai mult deficitul bugetar.
Citește și:
Buget pe 2024: Cum au împărțit guvernanții banii românilor. Au dat cu o mână și au luat cu alta
Cât va câștiga un profesor debutant din 2024
Negocieri pentru rotativa guvernamentală: Ce miniștri ies din calcul
O altă prioritate ar fi legată de investiții - Ministerul Dezvoltării va primi cu aproape 7 miliarde de lei în plus. Și Ministerele Transporturilor și Energiei vor avea bugete mai mari față de anul trecut.
Cât și cum speră Guvernul să strângă bani în plus la buget
Unul dintre instrumentele pe care se bazează ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, este Legea 296 privind unele măsuri fiscal-bugetare, lege care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2024.
Ar veni bani în plus la buget din impozitarea microîntreprinderilor - mpozitul pe cifra de afaceri și modificările legate de cota de impozitare de 3% pentru cei care depășesc plafonul de 65.000 de euro sau 300.000 de lei.
La acestea se adaugă eliminarea facilităților fiscale pentru agricultură, construcții și domeniul IT și actualizarea valorii accizelor și TVA-ul de 19% pentru produsele agro-alimentare care conțin mai mult de 10 mg de zahăr pe suta de grame de produs.
Citește și:
Cum ar putea arăta Guvernul Ciolacu și când va fi învestit
Negocieri pentru noul Guvern. Toate calculele
Cristian Popescu Piedone, lupul singuratic, candidează la Primăria Capitalei
Surplusul la buget adus de aceste modificări fiscale ar trebui să fie de 16 miliarde de lei, a anunțat Boloș.
O altă sursă de suplimentare ar fi Ordonanța 90, supranumită Ordonanța Austerității, care limitează cheltuielile de funcționare ale statului.
Ministrul Boloș a spus că, dacă în anii anterior ele creșteau în perioada noiembrie și decembrie cu peste 3-4 miliarde de lei lunar, în octombrie impactul suplimentar pe cheltuieli ar fi fost de doar 1,2 miliarde.
„Ordonanța ne ajută foarte mult să ținem sub control deficitul bugetar și să nu riscăm pentru anul următor o eventuală suspendare a fondurilor, care ar fi catastrofală pentru țara noastră”, le-a transmis ministrul de Finanțe colegilor de partid.
În total, ministrul a anunțat că estimează o creștere a veniturilor de 47 de miliarde de lei (9,1% din PIB), influențată de noua lege plus creșterea PIB-ului nominal.
Citește și:
Alianța PSD-PNL în fruntea sondajelor europarlamentare
Viața, mai scumpă de la anul: un milion de români ar putea avea salarii mai mici din octombrie
„A fost un an extrem de greu, fără niciun fel de măsură fiscal–bugetară care să aibă impact pe venituri, a trebuit controlat deficitul bugetar doar din măsurile gândite pe partea de cheltuieli”, s-a plâns Boloș.
Ministrul a subliniat că „partea de cheltuieli este destul de generoasă” și că a încercat protejarea investițiilor „fiindcă sunt motorul dezvoltării economice”.