Politic

Comasarea alegerilor, pe un butoi de pulbere: românii ar putea fi chemați de 5 ori la urne în 2024. Ce a stricat relația dintre PSD și PNL

schedule 14 feb. 2024, 06:55

Comasarea alegerilor, pe un butoi de pulbere: românii ar putea fi chemați de 5 ori la urne în 2024. Ce a stricat relația dintre PSD și PNL
Foto: RADU TUTA / AGERPRES FOTO

Ideea unui candidat comun la alegerile prezidențiale a stricat relația dintre PSD și PNL. Social-democrații ar vrea susținerea PNL în cursa pentru Palatul Cotroceni, dar liberalii au respins orice negociere pe acest subiect. Mai mult, afirmația lui Mircea Geoană, care declară că i s-a propus o a doua șansă de a ajunge șef de stat, a destabilizat situația. Astfel, momentan, din cauza neînțelegerilor, comasarea alegerilor a rămas în aer și este foarte posibil ca românii să fie chemați de cinci ori la urne în 2024. 

Candidatul comun la alegerile prezidentiale a blocat negocierile din Coalitie tocmai când cele două partide păreau că s-au înţeles pe comasarea scrutinelor. 

„Cred ca si domnul Ciuca daca mi-ar cere mie sa renunte PSD la candidat, si eu daca i-as cere lui Ciuca, ne-am jigni unul pe altul”, a declarat Marcel Ciolacu, preşedinte PSD. 
„Nu trebuie sa intram in discutii pe alegerile prezidentiale pt ca nu este momentul acum”, a declarat Nicolae Ciucă, preşedinte PNL.

Surse politice citate de Observator susțin că liderii PSD au condiționat comasarea de susținere a PNL pentru un candidat comun la alegerile prezidențiale. La schimb, social-democrațiiar fi oferit funcția de premier și primăria Capitalei. Liderii PNL au refuzat oferta și au transmis că partidul va avea candidat propriu la alegerile din 2024. 

„Va spun cu toata sinceritate ca nici macar nu m-am gandit sa fiu candidat”, a declarat Marcel Ciolacu, preşedinte PSD. 

„De fiecare dată, partidele mainstream din Romania nu au putut sa nu aiba propriul candidat la prezidentiale”, a declarat Nicolae Ciucă, preşedinte PNL.

În toiul negocierilor, Mircea Geoană, numărul doi din NATO, declară că liderii PSD i-au promis sprijin dacă se va înscrie în cursa pentru Cotroceni. 

„Eu am avut discutii cu ei. Dansii au venit la mine sa imi propuna sa candidez independent sustinut de PSD”, a declarat Mircea Geoană, secretar adjunct NATO. 

După aceste dezvăluiri, premierul Marcel Ciolacu l-a ironizat pe fostul lider PSD: „Dupa ce i-am cerut lui Mircea Geoana, am sunat-o pe doamna Şoşoacă si i-am propus sa fie premier”, a declarat Marcel Ciolacu, preşedinte PSD.

„Am fost sunata de Marcel Ciolacu sa-mi spuna sa ma retrag din cursa de la prezidentiale. Si ca imi ofera postul de prim-ministru”, a declarat Diana Şoşoacă.
  • Mircea Geoană a fost exclus din PSD după un scandal în 2011. 
„Niciodata PSD-ul si eu personal, nu ca n-am sa propun, nici nu o sa mi treaca prin cap sa sustin un independent din partea PSD”, a declarat Marcel Ciolacu, preşedinte PSD. 

PSD și PNL vor relua vineri negocierile. În cazul în care cele două grupuri politice nu se vor înțelege, atunci alegerile vor fi organizate la termen, adică scrutinul european va fi pe 9 iunie, iar cel pentru primari în ultima duminică din septembrie. Mai apoi, românii vor vota Parlamentul și noul președinte, în lunile noiembrie și decembrie. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---