Politic

Alegeri locale și parlamentare în aceeași zi, în 2024. Ce se află în spatele planului PSD-PNL și cine sunt marii pierzători

schedule 14 apr. 2023, 09:19

Alegeri locale și parlamentare în aceeași zi, în 2024. Ce se află în spatele planului PSD-PNL și cine sunt marii pierzători
Foto: Alex Tudor/Agerpres

În timp ce poporul este cu gândul la sărbători, liderii Coaliției fac planuri pentru o nouă guvernare. PNL și PSD pun la cale o strategie prin care să obțină Cotroceniul, Palatul Victoria și primăriile din marile orașe, prin comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale, în 2024. Scenariul este confirmat și de președintele României, Klaus Iohannis. Șeful statului spune însă că decizia va fi luată doar dacă va aduce beneficii cetățenilor. 

Planul PSD-PNL din spatele alegerilor locale și parlamentare comasate din 2024

„Comasarea alegerilor se discută în partide, este posibilă constituţional, dar nu este constituţional să aducem parlamentarele mai aproape, este posibil să fie însă amânate localele.
Au existat prime discuţii la nivelul coaliţiei, încă se evaluează dacă aduce ceva că dacă nu aduce nimic, nici pentru cetăţean, nici pentru partide nu trebuie făcute”, a declarat Klaus Iohannis, președintele României.

PNL analizează în ce măsură poate face această mișcare. „Este o temă mai veche de pe agenda politică și media. În interiorul partidului, ea a apărut însă în contextul ședințelor interne”, a explicat Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL.

Politologii spun că aleșii vor să-și asigure un avantaj electoral

Politologii, specialiști în știință socială care se ocupă cu studiul politicii și sistemelor politice, sunt de părere că nu cetățeanul este în prim-plan prin organizarea la comun a alegerilor locale și parlamentare, ci avantajul electoral.  

„Explicaţia pe care o vor da cei care propun acest lucru este legată de buget. Economia este nesemnificativă, motivul real fiind mobilizarea aleşilor locali.
Ei au o clientelă și această clientelă votează cu primarul. Ideea este de a mobiliza această clientelă în favoarea partidelor care vor participa la alegerile parlamentare”, a declarat Cristian Pârvulescu, analist politic, pentru Observator.

Liberalii ar avea, în primul rând, de câștigat. Ei îl văd pe prim-ministrul Nicolae Ciucă la Cotroceni. Locul acestuia ar urma să fie luat de Marcel Ciolacu.

„PNL este interesat de acest lucru în primul rând, asta pentru că primarii și aleșii locali PNL, odată ce alegerile locale s-au încheiat în 2020, nu au mai lucrat și pentru parlamentare. Dacă sunt simultan, vor trage și pentru parlamentare și atunci rezultatele ar fi relativ apropiate. Nici PSD nu pierde, nici UDMR nu pierde”, a completat Cristian Pârvulescu, politolog.
„Încă nu a ajuns această temă pe masa coaliției și, probabil, după sărbatori vă vom da o imagine mult mai clară asupra scenariilor posibile și asupra oportunității organizarii câtorva cicluri electorale împreună în anul electoral 2024”, a adăugat Ionuț Stroe, purtător de cuvânt al PNL.

Mandatele primarilor trebuie prelungite

Pentru ca primarii să fie votați în aceeași zi cu parlamentarii, ar fi nevoie de prelungirea mandatelor aleșilor locali. În anul 2020 a fost posibil deoarece eram în situație de urgență, din cauza crizei sanitare. PSD a respins oficial acest scenariu.

„Nu am discutat, nu avem o propunere oficială. PSD nu consideră că asta e vreo preocupare sau vreo aşteptare a românilor pe care o au de la noi, putem să le discutăm mai încolo, când chestiunile despre economie şi inflaţie sunt rezolvate”, a transmis Gabriel-Valer Zetea, deputat PSD.

Însă, în coaliție s-ar fi discutat despre acest lucru, chiar și despre împărțirea funcțiilor de președinte, premier și de primar din marile orașe, ceea ce ar însemna scoaterea din joc a partidelor cu procente mai mici în sondaje.

Partidele mici pierd

„Este uşor şocant că astea sunt preocupările coaliţiei acum când urmează cel mai scump Paşte din ultimii 20 de ani. Este o încercare disperată de a scăpa de nota de plată a guvernării, speră ca prin această comasare să păcălească cumva electoratul şi să se salveze”, a declarat Cătălin Drulă, președinte USR.
„AUR și USR ar fi sanctionate pentru ca AUR și USR nu au aleși locali. Poate că AUR va reuși să își consolideze poziția pentru că va încerca să își consolideze aripa locala”, a mai spus Cristian Pârvulescu, politolog. 

Alegerile europarlamentare sunt acum programate în luna iunie 2024, cele locale în septembrie, iar cele parlamentare și prezidențiale în noiembrie. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---