Externe Politic

Guvernul României adoptă Ordonanța de Urgență pentru comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale

schedule 08 mar. 2024, 16:25

Guvernul României adoptă Ordonanța de Urgență pentru comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale
Foto: RADU TUTA / AGERPRES FOTO
Guvernul României dezbate ordonanța pentru alegeri europarlamentare și locale simultane pe 9 iunie 2024.

Guvernul României se va reuni vineri, începând cu ora 17:00, într-o ședință extraordinară cu un singur punct pe ordinea de zi: adoptarea proiectului de ordonanță de urgență privind organizarea simultană a alegerilor europarlamentare și alegerilor locale în data de 9 iunie 2024. Această decizie vine după ce, într-o ședință anterioară, proiectul nu a fost adoptat din cauza lipsei unor avize necesare.

Proiectul de ordonanță de urgență prevede că alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European și pentru autoritățile administrației publice locale se vor desfășura în aceeași zi, cu scopul de a crește prezența la vot și de a reduce cheltuielile și perioada electorală. Perioada electorală pentru aceste alegeri va începe la data de 12 martie 2024 și se va încheia în termen de 3 zile de la publicarea rezultatului alegerilor în Monitorul Oficial al României.

Un aspect important al ordonanței este că primarii în funcție vor avea posibilitatea să candideze din partea altei formațiuni politice, fără să își piardă mandatul actual. Această prevedere a fost inclusă în urma unui acord între partidele politice PNL și PSD. De asemenea, o persoană va putea candida simultan pentru Parlamentul European și pentru o funcție în administrația publică locală.

Decizia de comasare a alegerilor a fost luată în contextul în care PSD și PNL au convenit asupra acestei măsuri și a candidaturilor comune la alegerile pentru Parlamentul European. În plus, se preconizează că alegerile prezidențiale ar putea fi devansate pentru luna septembrie.

Proiectul de ordonanță de urgență a fost publicat pentru transparență decizională de către Ministerul Afacerilor Interne și este disponibil pentru consultare publică.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---