Externe

Ce au decis liderii Hezbollah, Hamas şi Jihadul Islamic la întâlnirea din Liban: „Avem degetul pe trăgaci”

schedule 25 oct. 2023, 13:59

Ce au decis liderii Hezbollah, Hamas şi Jihadul Islamic la întâlnirea din Liban: „Avem degetul pe trăgaci”
Foto: sky.com

În vreme ce Israelul ameninţă cu următoarea etapă a ofensivei terestre după ce a fost lovit azi-noapte de cel mai mare tir de rachete de la începutul războiului încoace, lideri ai Hezbollah, Hamas şi Jihadul Islamic s-au întâlnit în Liban în ceea ce Israelul a numit un „summit al teroriştilor”. Cu au decis aceștia? „Avem degetul pe trăgaci.”

Şeful grupării şiite libaneze Hezbollah, sprijinit de Iran, s-a întâlnit miercuri cu principalii lideri ai grupărilor Hamas și Jihadul Islamic, cu care a căzut de acord să mențină coordonarea și să studieze pașii de urmat în răspunsul lor la adresa Israelului, conform Reuters și EFE. 

La întâlnire au participat șeful Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, comandantul adjunct al Hamas, Saleh al-Arouri, şi şeful Jihadului Islamic, Ziad al-Nakhala, a relatat postul de televiziune al Hezbollah, Al-Manar. 

„Reuniunea... a evaluat poziţiile asumate la nivel internaţional şi ce trebuie să facă Axa Rezistenţei”, a spus Al-Manar, care s-a referit la alianţa care reuneşte Iranul, grupările militante palestiniene, Siria, Hezbollahul libanez şi alte facţiuni.
„Am căzut de acord să continuăm coordonarea şi să urmărim evoluţiile zilnic şi cu titlu permanent”, a explicat Hezbollah într-un comunicat dat publicităţii după încheierea reuniunii. 

Din data de 8 octombrie, gruparea șiită libaneză și Israelul au fost angrenate într-un foc încrucișat la granița comună, unde au avut loc și acțiuni revendicate de fracțiunile palestiniene prezente pe teritoriul libanez.

Acestea au inclus lansări de rachete şi încercări de infiltrare ale aripilor înarmate ale Jihadului Islamic şi Hamas, care se presupune că au acţionat cu aprobarea Hezbollah, sub controlul căruia se află fâşia de sud a Libanului, la graniţa cu Israelul.

Escaladarea în zonele de frontieră a stârnit temeri că Libanul va deveni un al doilea front în războiul dintre Israel şi miliţiile din Fâşia Gaza, în timp ce guvernul libanez menţine contacte interne şi internaţionale pentru a încerca să controleze situaţia. Nasrallah a păstrat tăcerea de la începutul conflictului. 

Conform comunicatului, în timpul întâlnirii, cei trei au dezbătut şi „ce anume trebuie să facă părţile Axei Rezistenţei în această fază delicată pentru a obţine o victorie reală a Rezistenţei în Gaza şi Palestina, dar şi pentru a pune capăt agresiunii trădătoare şi brutale împotriva poporului nostru oprimat”, scrie Sky News.

În schimb, numărul doi din Hezbollah, Naim Qassem, a declarat marţi că gruparea sa are „degetul pe trăgaci” la nivelul pe care îl consideră „necesar”, având în vedere circumstanţele. 

„Hezbollah este în centrul bătăliei Rezistenţei pentru apărarea Gaza şi pentru a înfrunta ocupaţia şi agresiunea din Palestina, Liban şi regiune. Degetul său este pe trăgaci în măsura în care consideră necesar în timpul confruntării”, a scris el pe contul său.

Acesta a susținut că acțiunea israeliană împotriva Fâșiei Gaza „nu este un război”, ci o „asasinare a civililor” și o „distrugere de case”. În acest sens, el a amintit că responsabilitatea pentru acţiunile statului israelian din ultimele două săptămâni revin Statelor Unite şi Europei, care „adoptă barbaria” Israelului în ceea ce el a descris drept un caz de „eşec umanitar de neşters”.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 13 voturi
Nu: 21 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

34 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9737 RON
0.00120
USD
USD: 4.5689 RON
0.01840
GBP
GBP: 5.9158 RON
-0.01050
HUF
HUF: 1.2665 RON
-0.00390
BGN
BGN: 2.543 RON
0.00060
CHF
CHF: 5.0989 RON
0.00700
Convertor valutar

Rezultat: ---