Guvernul României a aprobat în ședința de joi noul Cod Silvic, un act legislativ menit să prevină și să combată tăierile ilegale și furtul de lemne. Premierul Marcel Ciolacu a subliniat importanța acestui cod pentru creșterea suprafețelor împădurite ale țării și pentru implementarea Strategiei Naționale pentru Păduri 2030. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a evidențiat că noul Cod Silvic va reforma sistemul de gospodărire a pădurilor și va îmbunătăți monitorizarea și controlul exploatărilor forestiere.
Noul Cod Silvic introduce pedepse mai aspre pentru tăierile ilegale și furtul de lemne și stabilește obligații pentru proprietarii de păduri, inclusiv încheierea contractelor de pază și de servicii silvice, precum și efectuarea de împăduriri și regenerări. În cazul nerespectării acestor prevederi, statul va interveni pentru efectuarea lucrărilor necesare, recuperând costurile de la proprietari, inclusiv prin executare silită.
Citește și:
Azi, vot final în Senat pe Legile Educației
Protest la Ministerul de Finanţe. Ce îi nemulțumește pe sindicaliști
Actul normativ definește pădurile ca terenuri din Fondul Forestier Național cu o suprafață de cel puțin 0,5 hectare, acoperite cu arbori care ating o înălțime minimă de 5 metri la maturitate în condiții normale de vegetație. De asemenea, sunt introduse prevederi care interzic includerea în intravilan a pădurilor și se definește un nou termen, de folosință agrosilvică, pentru anumite categorii de terenuri.
Noul Cod Silvic reprezintă un pas important în protecția și conservarea pădurilor României, fiind primul de acest fel adoptat după anul 2008 și finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).