Politic

Premierul Marcel Ciolacu anunță prioritățile post-electorale ale Guvernului

schedule 13 iun. 2024, 12:17

Premierul Marcel Ciolacu anunță prioritățile post-electorale ale Guvernului
LCV / Shutterstock
Premierul Ciolacu accentuează revenirea la prioritățile cetățenilor și anunță măsuri economice, educaționale și împotriva evaziunii fiscale.

În prima ședință de Guvern după alegerile din 9 iunie, premierul Marcel Ciolacu a subliniat necesitatea de a reveni la prioritățile cetățenilor români. "Alegerile au trecut, să revenim la prioritățile românilor", a afirmat Ciolacu, menționând că inflația este pe un trend descendent, apropiindu-se de 5%, și că Guvernul va continua să implementeze măsuri pentru a proteja puterea de cumpărare a populației.

Premierul a anunțat că Guvernul va adopta un proiect de investiții pentru dezvoltarea industriei prelucrătoare, cu un buget de aproape 450 de milioane de euro pe trei ani, provenind din fonduri europene și de la bugetul de stat. Acesta va permite companiilor să acceseze granturi pentru investiții noi sau extinderea activităților economice existente.

De asemenea, bugetul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene va fi majorat cu 500 de milioane de lei pentru a efectua plăți în cadrul Programului Operaţional Regional și a Programului Operaţional Infrastructură Mare, acoperind proiecte din domeniile transport, mediu și energie.

În domeniul educației, se discută despre un parteneriat cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, în valoare de 1 miliard de dolari pe zece ani, pentru a îmbunătăți accesul la învățământ de calitate pentru cel puțin 300.000 de elevi din ciclul primar și gimnazial. Se va susține și educația profesională, precum și cadrele didactice, mai ales cele din zone vulnerabile.

O altă inițiativă vizează dezvoltarea rețelei de școli verzi, cu un buget de peste 200 de milioane de euro pentru reabilitarea școlilor, urmărindu-se modernizarea acestora și reducerea consumului energetic.

În lupta împotriva evaziunii fiscale, Guvernul demarează un Program Multianual de Modernizare și Dezvoltare a Infrastructurii Vamale până în 2030, cu un buget de până la 1 miliard de lei, și înființarea unui Centru Național de Analiză Imagistică Vamală pentru a combate fraudele și contrabanda.

În final, Ciolacu a menționat că Guvernul va continua procesul de reorganizare cu Ministerul Finanțelor, ANAF și alte instituții guvernamentale, cu scopul de a finaliza acest proces până la sfârșitul lunii.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 13 voturi
Nu: 21 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

34 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9704 RON
0.00250
USD
USD: 4.585 RON
-0.01010
GBP
GBP: 5.9171 RON
-0.00890
HUF
HUF: 1.2685 RON
0.00550
BGN
BGN: 2.5413 RON
0.00130
CHF
CHF: 5.1659 RON
-0.03020
Convertor valutar

Rezultat: ---